Közgyűlés

2023.08.29. 12:56

Így áll most a debreceni Civaqua-beruházás

Megvan a próbaidőszak dátuma is, egyre közelebb az első ütem befejezése.

Bekecs Sándor

A Tócó-csatorna üzemeltetésbe adása a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság részére a „Civaqua-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” tárgyú projekttel összefüggésben címmel tárgyal előterjesztést augusztus 31-i ülésén Debrecen önkormányzatának közgyűlése. A döntés a forrást biztosító pályázat előírásainak való megfelelés miatt szükséges, azonban a határozati javaslathoz kapcsolódó előterjesztés kitér a beruházás jelenlegi állására is.

20230427 DebrecenCivaqua: májusban befejeződhet a debreceni Vezér utcai tározó kiépítése.Fotó: Molnár Péter MPHajdú-Bihari NaplóKépen: Balázs Ákos alpolgármester, Papp László polgármester, Nádasi György osztályvezető Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Egyre közelebb az első ütem befejezése
Forrás: Napló-archív

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debrecen 2030 program kiemelt környezetvédelmi beruházását, a CIVAQUA-programot azzal a céllal tűzte ki, hogy – a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer továbbfejlesztése keretében – Debrecen és környezetének állapotjavítása révén vízfelületekkel, erdősávokkal járuljon hozzá a várost nyugati irányból érő káros porszennyezés csökkentéséhez, másrészt lehetségessé váljon a vízellátás biztosítása az országos védelem alatt álló Nagyerdő, valamint a közkedvelt pihenőhelyként szolgáló erdőspusztai jóléti tórendszer számára – olvasható az előterjesztésben. A tervezett célok megvalósítása érdekében uniós forrásra pályázott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint konzorciumvezető és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) által létrehozott konzorcium.  

A beruházás érinti a Tócó-csatornát, mely elvezeti Debrecen város belterületének nyugati részéről az összegyűlt csapadékvizet és a tisztított szennyvizet. A projekt célja a Tócó-csatorna vízpótlása a Keleti-főcsatornából biztosított vízellátás révén, a felszíni vizekre gyakorolt káros hatások, elsősorban a vízhiányok mérséklése, a térség vízgazdálkodási helyzetének javítása, valamint a térség vizeinek jobb hasznosítása a vizes élőhelyek kialakítása, rehabilitációja érdekében.  

Ezek a Tócó tervezett fejlesztései 

A Civaqua-program első ütemében megtörténik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító balmazújvárosi HTVR szivattyútelep felújítása egy darab új szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával. Mindemellett mintegy 13 kilométernyi nyomóvezeték is épül, melyen keresztül a Keleti-főcsatorna vize eljut a – szintén ebben a projektben épülő – 3 ezer köbméter térfogatú kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítanak ki Debrecen-Józsa fölött, a Bodai bekötőút közelében. Innen további két kilométer gravitációs vezeték épül, mely a vizet a Tócó forrásvidékére, a Mélyvölgyi-érbe, majd innen egy egy kilométer hosszú nyílt földmedrű árkon keresztül jut el a víz a Tócóba.

A projekt fontos eleme a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése annak érdekében, hogy a Tócó ezen szakaszán vízvisszatartásra legyen lehetőség. A Tócó felső, a projekt által Debrecen város közigazgatási területét érintő szakaszán 13 kisebb-nagyobb duzzasztási hely kialakítására van mód. A 13 helyből három már előzetesen létező duzzasztó: a két józsai szükségtározó vízvisszatartó műtárgyai, illetve egy bukófal. Új duzzasztó műtárgy tíz szelvényben létesül, míg Debrecen-Józsa belterületén négy új fenéklépcső is épül. A Tócó mellett megépül még egy úgynevezett körtöltéses kialakítású, 1,6 hektáros tározó a Vezér utcán, egy beeresztő és egy leürítő műtárggyal.  

Szeptember közepén indulhat a próbaüzem 

A HTVR szivattyútelepen már helyére emelték az új szivattyút és az azt működtető 1500 kW-os motort, jelenleg ezek elektromos bekötése és a szükséges villamossági rendszer fejlesztése van folyamatban. A HTVR szivattyúteleptől a Keleti-főcsatorna vizét a Tócó forrásvidékére vezető mintegy 15 kilométeres vezetéket lefektették, a Debrecen-Józsa fölötti kiegyenlítő tározó szerkezetépítési munkái befejeződtek, a lakatosszerkezetek szerelése még zajlik. A Tócó mentén tervezett 13 duzzasztó műtárgy és 4 fenéklépcső építései márciusban kezdődtek. Ezek közül – a forrásvidék irányából indulva – már 6 darab duzzasztómű és a 4 darab fenéklépcső elkészült, gyakorlatilag 3 műtárgy építése zajlik. 

A Vezér utcai tározó területén, a Vezér utca felőli részen deponált humuszt eltávolították, így a helyén befejeződtek a régészeti feltárások. A Vezér utcával párhuzamos töltésszakasz építése folyamatban van. A tározó beeresztő műtárgyának az építése a földmunkákkal elkezdődött, a leürítő műtárgy építése később indul.

A próbaüzem a tervek szerint 2023. szeptember 13-án kezdődik és 2023. október 13-ig tart. A műszaki átadás tervezett időpontja ehhez igazodva 2023. október 13.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában