Beruházás

2023.04.27. 15:25

Civaqua: májusban kezdődik a debreceni Vezér utcai tározó kiépítése

Minden a terv szerint halad, év végén valószínűleg üzembe helyezik a beruházás első ütemét.

A fejlesztés jelen állásáról először Papp László polgármester beszélt

Forrás: Molnár Péter

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében a Civaqua legújabb fejleményeiről tájékoztattak csütörtökön a Balmazújváros közelében kialakított szivattyútelepen. A fejlesztés jelen állásáról először Papp László polgármester beszélt. A beruházás előzményeinek felidézése után köszönetét fejezte ki azért, hogy ezzel egy időben már a második ütem tervezése is folyamatban van. 

Azzal, hogy a Civaqua első ütemének végpontjával elérjük majd a Tócó forrásvidékét, nem zárul le a projekt, hanem a 2. ütemben ökológiai szempontból fontos lépései következnek 

– jegyezte meg. Elmondta, hogy a legutóbbi szemle, azaz a víz világnapja óta is jelentős az előrehaladás, és jelenleg a szivattyútelep fejlesztése van folyamatban. – Ez a műtárgy már úgy alakul ki, hogy megbontás nélkül tudja majd segíteni a második ütem megvalósítását – magyarázta. A forrásvidékig és a tározótavakig mintegy 600 méter vezeték lefektetése van hátra a teljes 15 kilométerből. A magaslati ponton lévő víztározó kialakításának munkálatai még hátra vannak, míg a Vezér utcai tározó kiépítése már májusban elkezdődhet. 

Papp László végül úgy fogalmazott: bízik benne, hogy év végén lehetőség nyílik az első ütem üzembe helyezésére.

Balázs Ákos alpolgármester Debrecen két éve meghirdetett új környezetpolitikájáról beszélt. – A stratégia egyik fontos jellemzője, hogy zöld megoldásokat fogunk alkalmazni a városban az élet minden területén, a másik pedig, hogy cselekszünk, és konkrét programokat indítunk. Ebből a szempontból a Civaqua zászlóshajója mindennek. 

Debrecent az is jellemzi, hogy jól tudunk együtt gondolkodni, együttműködni, és fontos dolgokat így tudunk sikerre vinni 

– mutatott rá. Balázs Ákos emlékeztetett arra a megállapodásra is, melyet Papp László a Debreceni Egyetemmel közösen írt alá nemrég a környezeti monitoringrendszer létrehozására. Hozzáfűzte, hogy ehhez kiemelten kapcsolódik a Civaqua is, mivel Aradi Csaba ökológus (a város zöld munkacsoportjának tagja) a fejlesztés kapcsán vetette fel a monitoringrendszer kiépítését. Végül kitért arra is, hogy a józsai városrészen több helyen zajlik munka, ami lehetővé teszi, hogy később ott is nagyobb vízfelületet hozzanak létre. Zárásképpen Nádasi György osztályvezető a szivattyútelep működését fejtette ki. 

A történelmi jelentőségű fejlesztés 50 évvel az első tervek után, állami támogatásból, összesen több mint 15,7 milliárd forintból valósul meg. 

SZD

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában