Civaqua-program

2023.03.22. 15:58

Papp László: a városnak sosem volt annyi vize, mint amennyi a következő években lesz - fotókkal!

A Civaqua-program a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak egyik fontos eleme is.

Közeledik az első ütem lezárása; a városvezetők helyszínbejáráson vettek részt

Forrás: Molnár Péter

A víz világnapja alkalmából Debrecen vezetői ismét megmutatták, hol tart jelenleg a város legnagyobb felszíni vízgazdálkodási projektje, a Civaqua-program. A Kastély utca – Tócó-ér találkozásánál tartott szerdai helyszíbejáráson Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy több évtizedes várakozás után elérhető közelségbe ért a Civaqua megvalósítása: 800 méterre és 8 hónapra vagyunk a program első ütemének lezárásától.

A 15 kilométeres csatornaszakaszból 800 méter van még hátra, ami biztosítja a Keleti-főcsatorna és – a közbeékelt szivattyútelep működésével együtt – a Tócó összekapcsolását. Jelen pillanatban 73 százalékos készültségben áll a projekt 

– fogalmazott a polgármester. Közölte, a következő időszakban a Tócó szakaszán 14 duzzasztóművet és 4 fenéklépcsőt alakítanak ki, mely a Tócó vizének megfelelő szinten tartását biztosítja majd. – Két tározó is készül a program részeként, az egyik magaslati ponton, egy 3 ezer köbméteres tározó. A domborzati viszonyok figyelembe vételével, itt 60 méteres magasságba kell felhozni a vizet, s egy magaslati tározópontból már gravitációval éri el Debrecent – mutatott rá a város első embere.

Jóléti fejlesztések

Papp László beszélt a második ütem terveiről is, mely véleménye szerint jelentős javulást tud majd előidézni a Nagyerdő vízháztartásában, a város környéki jóléti tavak vízutánpótlásában, illetve további jóléti fejlesztéseket is indukálhat majd. 

Célunk, hogy azoknál a vízfelületeknél, melyeknek a vízutánpótlását tudjuk a Civaquának köszönhetően biztosítani, olyan jóléti fejlesztéseket hozzunk létre, amelyek hasonló érzéseket kelthetnek a debreceniekben, mint a Békás-tó. Ennek érdekében a Vezér út környékén jelentős fejlesztéseket hajtunk végre, hogy az a városrész is gazdagodjon a Civaqua által, nem csak vízben, hanem jóléti beruházásokban is. Továbbá, a Tócóvölgyben szintén létrehoznánk egy 3-3,5 hektáros új parkot, kiegészítve egy kisebb tóval. A végcél a Nagyerdő vízháztartásnak javítása mellett a Vekeri és a Fancsikai tavak környékének korábban soha nem tapasztalt minőségi fejlesztése

 – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte: a víz kérdésében Debrecen tovább javítja pozícióit, a Civaqua-programnak köszönhetően ugyanis soha nem volt annyi vize a városnak, mint amennyi a következő években lesz. – Ez jelentős mértékben járul majd hozzá a város zöldterületeinek fenntarthatóságához és fejlesztéséhez. Várhatóan november végén nyitják meg azt a zsilipet, ami a Tócó folyamatos vízutánpótlását tudja majd biztosítani – fűzte hozzá.

Balázs Ákos szerint a Civaqua-program a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik fontos eleme is. 

A beépített műtárgyak alkalmasak lesznek a víz megtartására, ennek köszönhetően a környék klimatikus viszonyai megváltoznak, s javul a levegője minősége is 

– húzta alá az alpolgármester.

A Civaqua-program bruttó 15,7 milliárd forintból valósul meg.

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában