CIVAQUA-projekt

2023.06.22. 17:04

Csövek és papírok helyett a látvány beszél: körvonalazódik CIVAQUA – fotókkal!

Minden a tervek szerint halad, 83 százalékban kész az első ütem.

A helyszínen ismertették a projekt állapotát

Forrás: Molnár Péter

– Már nem csak papíron vagy egy-egy csővezeték megmutatásával tudjuk érzékeltetni, hogy a CIVAQUA mit is jelent mindannyiunk számára – mondta Papp László polgármester csütörtökön a projekt állapotát ismertető sajtótájéjkoztatón a Vezér út mellett épülő új tározónál, amelynek mélyén víz állt. Ugyan a leendő tavat még csupasz, lesimított töltések vették körül és a meder egy részén hatalmas humuszhalom „éktelenkedett”, a látvány már segített elképzelni azokat az időket, amikor talán a vizibiciklizők, csónakázók múlatják itt az időt, s a földmunkagépek zaját a parti zöldövezetben futkosó gyerekek hangja veszi át.

A program első ütemének munkálatai nagyon jól haladnak, a 15 kilométeres vezetékszakaszból háromszáz méter van még hátra, és megkezdődött a tározók építése, beemelték a nagy szivattyút

 – ismertette a jelen állást a város vezetője. A tervek szerint év végén megnyitható lesz az a zsilip, amely ezeket a tározó területeket feltölti és eljuttatja a Tisza vizét Balmazújvárostól a Keleti-főcsatornán át a Tócó patakba. Ezzel, a remények szerint, Debrecen vízgazdálkodása új alapokra helyeződik, majd a második ütemben a város túloldalán lévő jóléti tavakat is fejlesztik.

A nagyobb vízhozamot is tárolja

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Szegi Attila a vízgazdálkodás szempontjából szólt a CIVAQUA-Tócó projektről. A műszaki titkár elmondta, európai uniós és hazai forrásból, összesen 15,7 milliárd forintból valósul meg a beruházás. 

A héten beemelték a rendszert kiszolgáló, 1280 liter/másodperc teljesítményű szivattyút, amely Bodaszőlőnél a térségi magasponton megépülő, 3 ezer köbméteres kiegyenlítő víztározóhoz nyomja fel a vizet, amelyet aztán a gravitációra „bíznak”. A Tócón 14 műtárgy és 4 fenéklépcső építésére van szükség, amelyekből nyolcat már elkészítettek. 

A sajtótájékoztató helyszínén lévő körtöltéses víztározóról megtudtuk: 1,6 hektár területű, ebből a vízfelszín 1,5 hektárnyi. A célja az, hogy az intenzív csapadék esetén érkező nagyobb belvízhozamokat ideiglenesen tárolja, enyhítve a Tócó alsóbb szakaszának terhelését. A humuszhalom átmenetileg van a mederben, hamarosan a környező töltésekre simítják. Jelenleg 83 százalékos készültségű a teljes projekt. Elhangzott, a tározó területén a napokban folytatódik a régészeti feltárás. A Déri Múzeum munkatársai tavaly is kutattak itt, réz- és bronzkori leletek is előkerültek.

Az eseményen Kósa Lajos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, több évtizedes álom válik valóra hónapokon belül. 1998 körül vetődött fel először, hogy a Civaqua programon kezdjenek el dolgozni és visszaállítani valamit a folyószabályozások előtti bő vízfolyású Tócóból, amely több vízimalmot is kiszolgált egykor. Balázs Ákos alpolgármester a patakmenti zöldfolyosóról, a vízvisszatartók párásító hatásáról és a légszennyezés csökkentéséről beszélt a sajtótájékoztatón.

Amennyiben az időjárás nem hátráltatja jelentősen a folyamatot, novemberben lezárul az első ütem.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában