A szennyezés ki van zárva

2023.02.24. 19:55

Akkugyárügy: a környezetvédelmi szabályokat be fogják tartatni

Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Demonstrációt tartott pénteken Debrecenben a Mi Hazánk Mozgalom az akkumulátorgyár miatt a Déli Gazdasági Övezetben. A tüntetésre a debreceni Fidesz-KDNP frakció közleményben reagált. 

Mint írják, Debrecen Magyarország Kormányával együttműködésben az elmúlt években jelentős gazdasági sikereket ért el, amelyet számos hazai és nemzetközi elismerés igazol. 

Ezek kivétel nélkül mind azt a célt szolgálják, hogy a debreceniek számára minél több jóléti fejlesztést tudjon megvalósítani a város vezetése, mindezek mellett a debreceniek számára kiemelkedő életminőséget és magas hozzáadott értékű, jól jövedelmező munkahelyeket tudjon biztosítani Debrecen városa.

Hozzátették, helytelennek tartják azt, ha egy független választási bizottságot politikai szervezet támad. Ugyanakkor nem kommentálják, nem véleményezik a helyi választási bizottság népszavazással kapcsolatos döntéseit, sem az elutasító, sem a támogató döntéseit. 

Tavaly decemberben egy jóváhagyott, érvényes és végrehajtható népszavazási kezdeményezésre is lehetőség volt. Egyetlen egy ellenzéki párt sem vette a fáradtságot, hogy aláírásgyűjtésbe kezdjen. De ahogy az akkori döntést, úgy a mostani döntést sem kommentáljuk. Ha valakinek nem tetszik a döntés, akkor a jogorvoslati lehetősége természetesen megvan

 − áll a közleményben.

Kiemelték, a Fidesz-KDNP frakció semmilyen a környezetet terhelő, azt károsító, a környezetet szennyező ipari tevékenységet nem támogat, azt senki nem folytathat Debrecenben. A környezetvédelmi hatóság az Európai Uniós határértékeknél is szigorúbb környezetvédelmi feltételeket határozott meg az akkumulátorgyár működése kapcsán. Ennek az üzemnek nem lehet semmilyen környezetszennyező hatása. 

Ezeket a szabályokat be is fogjuk tartatni az önkormányzat, az egyetem, és a hatóságok által egy a Déli Gazdasági Övezetben létrejövő, vállalatoktól független monitoring rendszer biztosításával és működtetésével. Az Európai Unióban, benne Magyarországon, és így Debrecenben sem működhet környezetszennyező üzem.

Végezetül pedig kifejtették, elutasítják azt, hogy az ellenzék buszokkal utaztatva Debrecenbe importálja az egyenruhás, félkatonai szervezetük általi erőszakot. Debrecen a debrecenieké, és a város lakói nem kérnek a Mi Hazánk Mozgalom és csatlós félkatonai szervezeteik erőszakos masírozásaiból. 

Ez a magatartás a debreceni gazdaságnak, ezáltal a debreceni embereknek nagyon komoly károkat okozhat, ezért felszólítjuk őket arra, hogy ezt fejezzék be és ne okozzanak kárt a debreceni embereknek

− zárták a közleményüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában