Körkép

2022.10.27. 17:33

Megkérdeztük, lesznek-e szállodabezárások Hajdú-Bihar megyében

A SZÉP-kártyákon lévő milliárdok segíthetnek a hoteleknek.

Illusztráció

Forrás: MW-archív

Súlyos válságával néz szembe a szállodaipar a drámai mértékű energiaár-emelkedés miatt, ennek ellenére Gődény Gábor, a VisitDebrecen ügyvezetője kijelentette: az előfoglalások jók, de a bizonytalan helyzet miatt folyamatosan változnak. Az Aquaticum Termál és Wellness Hotel valószínűleg jobb novembert, decembert fog zárni, mint az előző év azonos időszakában – tudtuk meg. 

Debrecen a megemelkedett energiaárak és a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is nyitva áll a turisták előtt. A turisztikai attrakciók, a szállás- és vendéglátóhelyek és egyéb, a turizmusban közvetve és közvetlenül érintett szolgáltatások kisebb korlátozásokkal ugyan, de továbbra is nyitva tartanak és várják a vendégeket

 – emelte ki Gődény Gábor. Hozzátéve, a november 26-án nyitó adventi vásárban vendéglátósok és vásárosok sokasága várja a karácsonyra készülőket. Mint elmondta, Debrecen ikonikus épülete, a Református Nagytemplom idén adventkor is koncerthelyszínné változik. Az immár 15. Nagytemplomi Adventi Koncertek alkalmával Csepregi Éva, Kökény Attila és Rakonczai Viktor, Dolhai Attila és Dolhai Luca, Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, valamint Miklósa Erika lépnek a csodás akusztikájú templom színpadára.

Illusztráció
Forrás: MW-archív

Takarékosságra törekednek

A jelenlegi helyzetről Katona Ilona, a Hungarospa Thermal Hotel szállodaigazgatója a Haon érdeklődésére elmondta, prioritás lett az üzemeltetésnél a takarékosságra való törekvés, mindez úgy, hogy a vendégek ne érezzenek ebből sokat. Kiemelte, nem terveznek bezárást. 

Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdője a térség meghatározó turisztikai attrakciójaként továbbra is várja a hazai és külföldi vendégeket, ez pedig a szállodáknak rendkívül fontos. A fürdő nyújtja az élményt, a szálloda pedig a szállást és ellátást, valamint a kiegészítő szolgáltatásokat.

– Az elmúlt két hónapban, a szállodánkban nagyszámú vendég volt, a szeptemberi foglaltság 76 százalék volt, az októberi eddig 71 százalék, a vendégek 57 százaléka külföldi: elsősorban Romániából, Lengyelországból, Csehországból és Moldáviából érkeztek. Megjegyezte, nem tapasztalják, hogy kevesebb foglalás érkezne, a november náluk mindig erős hónap. Saját gyógyászatuk van, elsősorban kúravendégek érkeznek hozzájuk, de az egyéni vendégek mellett hazai és külföldi csoportjaik is vannak. A novemberi előrejelzés 70 százalékos, míg a decemberi 40 százalékos foglaltságot mutat. Kivárnak a vendégek, az utolsó pillanatban foglalnak szállást, leginkább 5-7 nappal az utazás előtt.

Katona Ilona hangsúlyozta: takarékossági intézkedéseket hirdettek meg. Led világításra cserélték a hagyományos égőket sok helyen, illetve figyelnek a közösségi terek világítására is. – Kétféle fűtési rendszerünk van, a hőmérsékletet próbáljuk optimalizálni a külső hőmérséklet függvényében. A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. a villamosenergia tekintetében jövő nyárig le van szerződve a szolgáltatóval, a növekvő gázárakat pedig a téli hónapokban ki tudjuk gazdálkodni, mert rendkívül sikeres évünk volt árbevétel szempontjából. A jövőre pedig úgy készülünk, hogy hőszivattyús fűtési-hűtési rendszert alakítunk ki tavasszal – mondta.

Lévay Enikő, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Desztináció Menedzsment Iroda ügyvezetője lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: a nagyobb szállodák biztosan nem zárnak be Hajdúszoboszlón.

A kormány támogatja a turizmust

A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni – ami jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több pénzt használhatnak fel vásárlásaik során. 

– A kormány ezzel a döntésével a turizmust és a vendéglátást támogatja. Körülbelül százmilliárd forintnyi alvó pénz található a SZÉP-kártyák szálláshely-, vendéglátás- és szabadidő-alszámláin, ezen összeg felhasználása a munkahelyek megtartását is segítheti. Ha a munkáltatói feltöltések volumene az előző évek trendje szerint alakul, akkor a kártyákon lévő 100 milliárd forinthoz az utolsó negyedévben hozzáadódó, a munkáltatóktól érkező feltöltések összege úgyszintén megközelítheti a százmilliárd forintot. Összesen tehát mintegy 200 milliárd forint pótlólagos keresletet jelenthet a SZÉP-kártyákon lévő, elkölthető forrás a turisztikai szolgáltatók számára, ez reményeink szerint Debrecen szálláshelyein, vendéglátóhelyein is érezhető hatással lesz a vendégforgalomra – emelte ki Gődény Gábor kérdésünkre.

Megjegyezte, a belföldi szabadidős vendégek jelentős része fizet részben vagy teljes egészében SZÉP-kártyával, de ez is szálláshelytípusonként változik. Egy MICE (üzleti) vendég biztosan nem azzal fizet, így valószínűleg a Lycium Hotelben kisebb arányban fizetnek SZÉP-kártyával, mint az Aquaticum Hotelben. A fent leírt adókedvezmény reményeink szerint a jövőben is növeli majd az utazási hajlandóságot. 

NE


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában