Pihenés

2022.10.26. 10:59

Hajdúszoboszlón is sokan töltik a hosszú hétvégét

Rekordszámú az érdeklődés belföldön a szállások iránt.

Forrás: MW-archív

Kiemelkedő forgalmat hoz a négynapos hosszú hétvége a Szallas.hu foglalási adatai szerint – számolt be a portál szedrai közleményében, amelyből az is kiderül, Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezetik jelenleg a legkeresettebb úti célok listáját. Maga az őszi időszak is messze erősebb, mint az előző években, és bátrabban foglalnak az emberek távolabbi időpontokat is. Az év végi adatok is biztatók, már 5 százalékkal nőtt az ünnepi időszakra szóló foglalások száma 2019-hez képest.

Az év második felében idén nem bővelkedünk hosszú hétvégékben, valószínűleg ez is felértékeli a mostani négynapos, őszi szünetbe torkolló november elsejei hosszú hétvége jelentőségét az utazók körében. Idén október 24-ig közel dupla annyi foglalás áll bent most, mint 2019. október 24-ig az akkori november elsejei hétvégére. 

Ennek oka lehet az is, hogy anno mindössze háromnapos volt a pihenő.

– Ráadásul az idén október 24-ig beérkező, hosszú hétvégére szóló foglalások száma már most meghaladta a 2019. november elsejei hosszú hétvégén leutazott foglalásokat is – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. A legnagyobb belföldi turisztikai régiók közül Észak-Magyarország (26 százalék), Nyugat-Dunántúl (16 százalék) és a Balaton (14 százalék) részesülnek a legnagyobb arányban a foglalásokból. 

A települések népszerűségi rangsorát Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezetik, akiket Hévíz, Szeged, Siófok, Zalakaros és Sárvár követ a sorban. 

Hogy áll az őszi szezon, milyen lehet az év végi ünnepi időszak?

Az október 24. előtt megtett, őszi dátumokra szóló foglalások mennyisége az idén a legmagasabb tavalyhoz és 2019-hez viszonyítva. Az eddig beérkező adatok szerint tavalynál 3,5 százalékkal, 2019-nél közel 40 százalékkal nőtt az őszi foglalások száma. Az elmúlt évek mintája alapján augusztusban élénkült az őszi időpontok iránt az érdeklődés, szeptemberben tetőzött és októberben is még jelentős volt az értékesítés. Ez a trend megmaradt, de erősödött az augusztusi és az októberi volumen is. Idén azonban már júliusban is nagyobb volt az érdeklődés, mint korábban. 

Az előző évekhez képest trendszerűen nőttek az átlagárak, tavalyhoz mérten átlagosan 10 százalékkal drágább az őszi üdülés egy főnek egy éjszakára, 2019-hez képest pedig 30 százalékhoz közelít a különbség. Így most ősszel átlagosan 11 158 forintba került egy éjszaka egy fő részére. – Az év végi foglalások eddig bizakodásra adnak okot, már 5 százalékkal túlszárnyaltuk a 2019. október 24-ig beérkező, év végére szóló foglalásokat – mondta a sajtószóvivő. 

Az ünnepi időszak sztárjai Hévíz, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula és Budapest a jelen állás szerint.

Mi a helyzet a bezárásokról szóló hírekkel?

A Szallas.hu belföldi szálláshelykínálatában az őszi időszakban közel 16 ezer partner ajánlata található, közülük nagyságrendileg több mint 900 hotel. Eddig a hotelek kevesebb mint 1 százaléka jelezte, hogy végleges bezárást tervez vagy már be is zárt. A többség az energiaárak elszállásával indokolja döntését, de van, aki munkaerőhiány miatt nem tud a továbbiakban üzemelni. 

Kis híján kétszer ennyien vannak, akik átmeneti szünetet terveznek – ki határozott, ki határozatlan időre. Ugyanakkor köztük vannak olyanok is, akik egyébként is, minden évben bezárnak a téli időszakra. A szünetelők közül van, aki most végzi el energetikai, gépészeti korszerűsítési munkálatait, hogy tavasztól újra nyithasson, és hosszú távon működhessen tovább.

Top 10 belföldi úti cél az őszi hosszú hétvégén 2022-ben:
1. Eger
2. Gyula
3. Budapest
4. Hajdúszoboszló
5. Pécs
6. Hévíz
7. Szeged
8. Siófok
9. Zalakaros
10.Sárvár
Top 10 belföldi úti cél az év végi ünnepi időszakban 2022-ben:
1. Hévíz
2. Hajdúszoboszló
3. Eger
4. Gyula
5. Budapest
6. Zalakaros
7. Siófok
8. Pécs
9. Sárvár
10.Szeged

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában