Videóval

2022.06.01. 11:21

Óriási mérföldkő: letették a debreceni BMW-gyár alapkövét

Országunk gazdasága, és a világ autóiparának szempontjából is történelmi pillanat volt.

Hans-Peter Kemser, Milan Nedeljković, Szijjártó Péter és Papp László | Forrás: Kiss Annamarie

Megtartották a debreceni BMW-gyár alapkőletételi ceremóniáját, szerdán. Az ünnepi eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta,

a magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, ezért is kiemelkedő jelentőségű ez a beruházás. 

– Újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen hazánkról úgy nyilatkoztunk korábban, hogy négy plusz egy autógyár működik itt, amelyből egy, a BMW láthatatlan volt. Az alapkőletétellel mindez láthatóvá válik, a 400 milliárd forintot meghaladó beruházással Debrecen nemcsak Kelet-Magyarország, hanem az egész magyar autóipar, hazánk hosszútávú gazdasági növekedését is biztosítja – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, országunk mára a kontinens egyik legvonzóbb beruházási környezetét tudja felmutatni, kivételes politikai stabilitást nyújtva.

Szijjártó Péter | Forrás: Kiss Annamarie

Mint azt Szijjártó Péter kifejtette, az újonnan épülő gyár a környezetvédelmi célkitűzésekkel is egybevág, sőt, a magyar-német gazdasági együttműködést is erősíteni fogja. Általa ugyanis elmondhatóvá válik, hogy mindhárom német prémium autómárka üzeme jelen lesz hazánkban.

Kitettek magukért

Papp László ünnepi köszöntőjében kiemelte, 2018-ban, amikor a magyar kormány, a város, és a BMW Group aláírta közös együttműködését, egy új fejezet nyílt Debrecen történetében. És bár két igen nehéz év áll mögöttük, a szövetség minden megpróbáltatást kibírt. – Sokszor megfordult a fejemben, hogy nem a lehetetlenre vállalkoztunk-e? A válaszom: de igen.

A lehetetlenre vállalkoztunk, mégis teljesítettük a célkitűzéseinket

– utalt a felek kitartására a polgármester, hozzátéve, mára minden adott ahhoz, hogy a gyár építése – a terveknek megfelelően – sikeresen megvalósuljon. Mint mondta, a bejelentés óta korábban nem tapasztalható dinamizmus, és fejlődés jellemzi városunkat.

Papp László | Forrás: Kiss Annamarie

– Ahogy a BMW újraértelmezi az autógyártást, mi úgy definiáljuk újra Debrecent, és Magyarország keleti régióját. Az épülő gyár egy új korszak kezdetét jelenti a járműiparban: az új gyártási folyamatok, és technológia az üzemet, valamint a várost is felértékelik. A városvezető megjegyezte, büszke arra, hogy globálisan a világ 10 legjobb tőkevonzó képességgel rendelkező városa között tartják számon Debrecent, továbbá arra is, hogy a város és a BMW törekvései összhangban vannak. – Nincs kétségem afelől, hogy ez az együttműködés sikeres lesz – mutatott rá Papp László.

Kiemelkedő pillanat

Hans-Peter Kemser, a debreceni BMW-gyár vezérigazgatója az ünnepségen leszögezte, megtiszteltetés számára egy ilyen kiemelt jelentőségű projekt vezetése. Úgy fogalmazott, precíz forgatókönyv alapján dolgoznak, hogy két és fél év múlva legyárthassák az első autókat.

Hans-Peter Kemser | Forrás: Kiss Annamarie

– Ez a gyár a fenntarthatóság, a hatékonyság és a digitalizáció tekintetében is mérföldkő lesz a BMW Group életében. Egy új gyár felépítése számomra valóban csapatmunkát jelent, az egész BMW-hálózat összefogására szükség van, hogy valóban elindíthassuk azt – zárta az igazgató, köszönetét fejezve ki a kollégák és az együttműködés résztvevői felé.

Milan Nedeljković | Forrás: Kiss Annamarie

Az új gyár alapkövének elhelyezése kiemelkedő pillanat, gyökereket eresztünk, ezzel alapját képezve egy virágzó jövőnek – méltatta az esemény jelentőségét Milan Nedeljković, a BMW Group elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, több mint 100 évre nyúlik vissza a BMW története, vezető autómárkaként sikerességük a hosszú távú gondolkodáson, illetve a felelős döntéseken alapszik.

Az új gyáregység helyszínéről elmondta: Debrecen tökéletes választás, hiszen az épülő üzem által egyrészt erősítik az európai gyártási lefedettségüket, egyben versenyképességüket, másrészt bizonyítják egyértelmű elköteleződésüket Magyarország mellett.

Hozzátette, ma Magyarország átfogó és megbízható infrastruktúrát biztosít, vonzó helyszín a cégek számára, amely előrevetíti, hogy az új gyár kiemelkedő eleme lesz a BMW nemzetközi gyártási hálózatának.

Példaértékű üzem

Sőt, a debreceni gyáregységnek kulcsszerepe lesz az elektormobilitásra való átállásban is, hiszen 2025-ben itt valósul meg a cég új gépjármű-architektúrája, a Neue Klasse, ami óriási előrelépést jelent számukra. Mindemellett a világ első CO-mentes üzeme lesz, új sztenderdként szolgálva a fenntarthatóság tekintetében – mutatott rá Milan Nedeljković.

Hans-Peter Kemser, Milan Nedeljković, Szijjártó Péter és Papp László | Forrás: Kiss Annamarie

Az igazgató elmondta továbbá, hogy nagyságrendileg egymilliárd eurót fektetnek be a debreceni gyárba, ahol évente 150 ezer új gépkocsit terveznek gyártani, ezer új munkahelyet létrehozva. Valamint a társadalmi felelősségvállalás terén is szerepet szán magának a német vállalat, hiszen szociális és kulturális projekteket is támogatnának. – Szeretnénk, ha megbízható partnerei lehetnénk Debrecennek és a megyének. Ez a beruházás hosszútávú. Nem évekre, évtizedekre tervezünk – zárta sorait az igazgató.

A beszédeket követően Hans-Peter Kemser, Papp László, Milan Nedeljković és Szijjártó Péter egy-egy időkapszulát helyezett el az épülő debreceni gyár alapkövében.

Az eseményről élő, videós közvetítést adtak Szijjártó Péter Facebook-oldalán, ezt itt nézhetik vissza:

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában