Közgyűlési előterjesztés

2022.01.25. 20:30

Módosítják a szabályozást az új bölcsőde érdekében

Debrecen településszerkezeti tervének, valamint a város helyi építési szabályzatának módosítására tesz javaslatot Gábor István főépítész; az előterjesztés csütörtökön kerül a képviselők elé.

Befejeződött a város településszerkezeti tervének elfogadásáról, a helyi építési szabályzatáról, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló tárgyalásos egyeztetési eljárás a Debrecen-Alsójózsa városrészre tervezett 96 férőhelyes bölcsőde megvalósíthatóságára vonatkozóan. A tárgyalásos eljárást az tette lehetővé, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel a polgármester tavaly májusi határozatával az érintett ingatlanokat, a Kiserdő utca és az Alsójózsai utca területét kiemelt fejlesztési területté nyilvánította.

 

A tervezési terület Debrecen-Józsán a Tokaji utca – Bocskai István út – Teleki utca – Kastély utca – Nagyerdő – 0118 számú út – Hatház utca – Erdőhát utca – belterület által határolt rész. A „Bölcsődei férőhelyek kialakítása Debrecen-Józsa városrészen” projekt tervezésére kiírt közbeszerzési pályázatban meghatározott program nagysága (96 férőhely) és a megvalósítás helyszínének rögzítettsége meghatározza a nevelési épület telepítési lehetőségét, mely kötöttségek indokolttá teszik a a telek déli határát érintő utcaszabályozás korrekcióját. Mindemellett a Kiserdő utca és az Alsójózsai utca főhálózati besorolása módosul mellékúthálózati besorolásra. A Kiserdő utcánál a közúti közlekedési terület 1,74 hektáron kertvárosias lakóterület lenne.

 

A beruházással kapcsolatos telket érintő utcaszabályozást törlik. A tervezett létesítményhez szükséges parkolókat a Platán utca felől alakítják ki a telek részeként, majd később ezen parkolósáv közterületnek átadott területként lesz használva. A bölcsőde kész engedélyezési tervei alapján az épület kétszintes kialakítású, ahol az emeleti szinten a kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. Az épületmagasság értéke így a jelenlegi 4,5 méterről 6 méterre módosul. Ezen a részen a kertvárosias lakóterületként nyilvántartott területen a kialakítható legkisebb telek terület 4 ezer négyzetméter, a beépítettség megengedett maximuma 40 százalék, a megengedett legnagyobb épületmagasság 6 méter, a zöldfelület minimum 40 százalék lehet.  

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában