Napló állásbörze

2021.09.15. 20:38

A szakképzés karriert és jövőképet egyaránt ad

A Napló állásbörzéjén kiemelt figyelmet kapott a látogatók részéről a Debreceni Szakképzés Centrum standja.

Fotó: Kiss Annamarie

Mindennapi munkánk egyik fontos eredménye, ha egy ilyen fórumon szerencsésen egymásra talál a munkaadó és a munkavállaló. Az állásbörze egyfajta piaca a munkánknak

– mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a szerdai állásbörze kapcsán. – A Debreceni Szakképzési Centrum elkötelezett abban, hogy támogassa a tudást, hiszen ez az egyik legfontosabb érték a 21. században. Technológiai korszakban élünk, digitális világban, modern gépek és eszközök között, ennek ellenére az emberi tudást semmi sem pótolhatja. Ezt a tudást folyamatosan pallérozni és frissíteni kell. Ebben vállal szerepet a Debreceni Szakképzési Centrum olyan értelemben, hogy a diákjaink számára közvetített tudást igyekszünk naprakészen tartani, hiszen manapság már nem beszélhetünk statikus ismeretekről. A gazdasági szereplők által megfogalmazott igényeket a tananyagba beépítve, a hozzánk jelentkezőknek átadva igyekszünk diákjainkat versenyképessé tenni – hangsúlyozta.

Ösztöndíj és munkabér

A kancellár hozzátette, hogy fontosnak tartják azokat a seregszemléket, melyeken a cégek meg tudnak jelenni, megfogalmazhatják igényeiket, illetve bemutathatják nyitott pozícióikat. – A szakképzés folyamatosan formálódik a gazdaság változásaihoz igazodva. Minden jogszabály annyit ér, amennyit meg tudunk belőle valósítani. Azt gondolom, a felnőttképzési törvény kimagasló lehetőséget biztosít a rugalmas szakképzésre. Az új szakképzési rendszer valóban karriert ad. Ennek fokmérője, hogy fokozatosan nő a szakképzésbe jelentkezők száma.

Manapság a szakképzést már nem másodosztályú képzésnek tekintik a fiatalok, akik egyre inkább tudatosabb szakmát szeretnének tanulni, hiszen érzik, hogy ezáltal karriert tudnak majd építeni

– mondta a kancellár, majd hozzátette, ehhez hozzájárul az is, hogy a szakképzési rendszerhez egy rendkívül jól kiépített ösztöndíjrendszer tartozik. – Továbbá, akik duális környezetben végzik a képzést, szakképzési munkaszerződést és munkabért kapnak. Ez mindenképp motiváló a fiatalok számára. A másik motiváló tényező régiónkban a munkaerőpiac. Ilyen színes munkalehetőség kevés városban adatik meg, mint ami Debrecenben van – fogalmazott.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja a szerdai állásbörzén | Fotó: Kiss Annamarie

Folyamatos fejlődés

Tirpák Zsolt kiemelte, hogy fontos terület az oktatók támogatása is, hiszen nem mindegy, ki az, aki képzi a diákokat. – Az elmúlt időszakban ezen a területen is komoly előrelépés történt. Megvalósult az oktatóink rugalmasabb foglalkoztatási viszonya, valamint béremelésben részesültek. Mindezek mellett ott van a szakmai megújulási lehetőség is, amely gazdasági, üzleti környezetben kell, hogy megvalósuljon. A debreceni cégek nyitottak erre, sikerült már több céggel is eredményes együttműködést kialakítani. Tanáraink vállalati kultúrát, illetve technológiát is el tudnak sajátítani a továbbképzések révén – mondta.

Manapság a technológiai és iskolai környezet nagyban befolyásolja, hogy mennyire lesz vonzó egy-egy képzés a fiatalok számára.

– Oktatási intézményünk az elmúlt időszakban komoly megújuláson ment át. Az elmúlt években mintegy 5 milliárd forintos főösszeget költöttünk különböző korszerűsítésekre és felújításokra. Ez az elkövetkezendő időszakban tovább fog fokozódni, hiszen nagy felújítási terveink vannak. Képzéseinkre már az egész régióból érkeznek fiatalok, ez pedig kollégiumi igénnyel jár. Ebben a Debreceni Egyetem sietett a segítségünkre. Az elmúlt 2 évben egy 250 fős kollégiummal tudtunk gyarapodni, de ez kevésnek bizonyult, ezért egy új kollégium építését fogjuk megkezdeni a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum mellett, amelynek jelenleg még a tervszakaszában vagyunk. Ebben az iskolában néhány éve még 4, jelenleg már 6 osztállyal indul egy évfolyam, ami azt mutatja, hogy a gazdaság igényli az itt képzett szakemberek tudását – árulta el.

A Brassai Sámuel Műszaki Technikumban is kinőtte már a közösség az épületet, hiszen itt már 7 osztály indult. Az iskolában új tanműhelyeket, sporttereket, korszerű laborokat alakítanak majd ki. A Beregszászi Pál Technikum külső felújításon esett át, a belső rekonstrukció pedig hamarosan kezdetét veszi. A komplex felújítási program keretében megújulnak a tanműhelyi terek és a tantermek. – Minden intézményünkben igyekszünk korszerűsíteni laborjainkat, képzési tereinket.

Ez azért is szükséges, hogy ki tudjuk azt mondani: a szakképzés modern és vonzó térről szól. Minden diák szeretne olyan igényes környezetben tanulni, amire büszke lehet, hiszen a környezetnevelés épít. Mindent megteszünk a DSZC-ben, hogy a környezet építő, épülő és fejlesztő legyen

– fogalmazott.

Még több osztállyal

A kancellár a képzések iránti keresletre is kitért. – Technikusi képzéseink jelenleg a legnépszerűbbek. Ebből idén két osztály kezdte meg a tanévet, de jövőre várhatóan három vagy még több osztály fog indulni. Az okleveles technikusi képzés a Debreceni Egyetemmel együttműködésben, tartalmi összehangolásban valósult meg. A képzést követően lehetőség van arra, hogy a diák belépjen a felsőoktatásba. Informatikai és gépészeti képzésünk egy része is ilyen rendszerű, terveink között szerepel további képzések bevonása is. A technikusi képzés mellett az egyik legszimpatikusabb ágazat az informatika, de nagyon sokan szeretnének a járműipar vagy a turisztika területén is tanulmányokat folytatni. Örömteli számunkra, hogy a technikusi szintű építőipari képzések újra lendületet vettek – részletezte.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában