pöröghet a gazdaság

2020.05.22. 14:10

Olcsó hiteleket kaphatnak a vállalkozások

A Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke arra buzdít, a vállalkozások éljenek a kedvező hitelkonstrukcióval.

Fotó: Kiss Annamarie

A Széchenyi Kártya Program COVID-19 járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére létrejövő, kedvező és új hitelkonstrukcióról tartott sajtótájékoztatót a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pénteken. Miklóssy Ferenc, a szervezet elnöke ismertette, a kamara összességében pozitívan értékelte az egészségügyi és gazdasági válság eddigi kezelését. Hozzátette, folyamatosan egyeztetnek a kormányzattal annak érdekében, hogy a gazdaság minél hamarabb visszaálljon a vírus felbukkanása előtti növekedési pályára.

– A kamara sok javaslatot befogadott a vállalkozóktól, melyeket továbbítottunk, s ezek meg is jelentek a kormányzat programjaiban – mondta Miklóssy Ferenc.

Minden vállalkozást buzdítanak

Ahogy a megyei elnök arra felhívta a figyelmet, a vállalkozások működésének fenntartása céljából a Széchenyi Programban megjelenő négy plusz egy új hitelkonstrukció egyedülálló Európában. – Várjuk a vállalkozók megkeresését online, telefonon és személyesen, hogy megkaphassák a megfelelő információkat annak érdekében, hogy a hiteligénylés minél hamarabb megindulhasson – hívta fel a figyelmet rá a szervezet feje. Megjegyezte, nincs egyértelműen meghatározva az igénylési szám felső határa, viszont közös érdek, hogy a minél több legyen a kihelyezett hitel, hiszen csak így tud rövid időn belül a gazdaság a megkezdett ütemben tovább pörögni.

Több területre kiterjed

Az új, kiemelt mértékű állami támogatással elérhető konstrukciók célja, hogy a koronavírus járvány hatására kedvezőtlen helyzetbe jutott mikro, kis-, és középvállalatok kedvezményes feltételek, illetve a magasabb állami támogatásnak köszönhetően alacsony hiteldíjak mellett, gyorsan és könnyen elérhető forráshoz jussanak. Ahogy Miklóssy Ferenc kiemelte, a Széchenyi Kártya Program rendkívül alacsony, a teljes futamidő alatt fix kamaton érhetők el a vállalkozások számára.

Kedvező ügyleti kamat

Az öt konstrukció kiterjed a munkahelymegtartásra, a napi működés finanszírozására, mely esetekben a nettó ügyleti kamat 0,1 százalék évente. Megtalálható továbbá a 0,5 százalékos beruházási hitel, valamint a 0,2 százalékos nettó ügyleti kamat mellett felvehető szabad felhasználású forgóeszköz hitel. Az Agrárkártya Pluszt a megyéből már hetvenen igényelték. Ebben az esetben az állam a teljes futamidőre százszázalékos kamattámogatást, kezességi díjtámogatást, kezelési költségtámogatást, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást nyújt.

A kedvező feltételek miatt a Kereskedelmi és Iparkamara arra buzdít, hogy a 2020. december 31-ei határnapot figyelemben tartva akár termelékenység és hatékonyság növeléséről, akár új piac nyitásáról legyen szó, az érintettek éljenek a lehetőséggel. Az érdeklődők útmutatókat és további részleteket a kamara honlapján találhatnak.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában