koronavírus

2020.05.02. 20:00

Fertőtlenítés, plakátok, home office: szigorúan védik dolgozóikat a cégek

A nagy cégek figyelnek a dolgozóik egészségére, betartatják a higiéniai szabályokat.

Fotó: Trans-Sped-archív

„Munkatársaink és partnereink egészségének védelmében már több mint egy hónappal ezelőtt nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket tettünk. A raktári és gépjárművezetői területeken dolgozó munkatársainkat elláttuk a szükséges védőfelszerelésekkel, és szigorú átadási protokollokat vezettünk be”

– válaszolta kérdésünkre Fülöp Zsolt, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője. Őt is megkérdeztük arról, hogy a koronavírus-veszélyes időszakban a cég miként tudja védeni dolgozóinak egészségét; mit vár el a dolgozóktól, és mit ad.

Folyamatos a kommunikáció

– A Trans-Sped kiemelt figyelmet fordít az olyan prevenciós eszközök biztosítására, amelyekkel a kollégák egészségének a megőrzését tudjuk támogatni. Éppen ezért a munkavállalóink érdekében folyamatosan szerezzük be és biztosítjuk számukra azokat a prevenciós eszközöket (fertőtlenítőszereket, védőmaszkokat, kesztyűket), amelyekkel csökkenteni lehet a fertőzésveszély kockázatát, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a dolgozóink tudjanak munkába járni, és ott biztonságban dolgozhassanak. Emellett szigorú higiéniai szabályokat vezettünk be. Naponta többször fertőtlenítjük a felületeket, használati eszközöket, közös helyiségeket, amelyre figyelemfelhívó plakátokkal és folyamatos belső kommunikációval hívjuk fel a munkatársaink figyelmét – részletezte Fülöp Zsolt, majd azzal folytatta, hogy kiemelten kezelik az ipari parkjaikba, raktáraikba érkező vendégek és tehergépjárművek ellenőrzését.

Példaként említette, hogy ellenőrzik a Debreceni Logisztikai Központ és Ipari parkjukba és raktáraikba érkező tehergépjárművek vezetőinek testhőmérsékletét. Azokon a területeken pedig, ahol megoldható – ilyen például a fuvarszervezés és a támogatóterületek kollégáinak nagy része – ott bevezették az otthoni munkavégzést. Ezzel együtt hatékonyan meg tudták valósítani a munkahelyi szeparációt.

– Ezek hatékony eszközök a vírus terjedésének megfékezésében, hiszen azokat is védi, akik otthon maradnak, és azokat is, akiknek be kell járniuk valamelyik telephelyünkre nap mint nap, hiszen nélkülük kulcsfontosságú folyamatok állnának le. Azáltal, hogy a telephelyeken minimalizáljuk az egy időben jelenlévő kollégák számát, már eleve csökkentjük a fertőzés veszélyét. A kevesebb ember ugyanabban a térben nagyobb távolságot tud tartani, könnyebben be tudja osztani a közös helyiségek használatát, és a takarítás, fertőtlenítés is hatékonyabb. Így tudtuk azt is megszervezni, hogy a naponta bejáró kollégák számára a 10-20 fős elhelyezés helyett 2-3 fős irodákat alakítsunk ki – tette hozzá Fülöp Zsolt.

Gumikesztyűt, maszkot is kapott az, aki kért

„A dolgozóink egészsége, és egészségük védelme magas prioritást élvez cégünknél.”

Saját buszjárataink vannak, amiket minden utazás után fertőtlenítünk. Belépéskor és kilépéskor is kézfertőtlenítést végzünk. A szociális helyiségbe vírusölő szappant helyeztünk ki. A rendszeres takarítás során naponta többször fertőtlenítjük a kilincseket, a szociális helyiségeket, az étkezőt. Az étkezési rendet is megváltoztattuk, éppen azért, hogy csak bizonyos számú kolléga lehessen egyszerre az étkezőben. Az asztalokat széttoltuk egymástól, mindenki egyedül, egymásnak háttal helyezkedik el, hogy ha valaki véletlenül tüsszent, akkor se veszélyeztessen másokat. A szellemi dolgozók többsége, 70-80 százaléka home office-ban dolgozik, a többiek pedig eltolt munkarendben, kora délelőtt és kora délután vannak az irodában – sorolta Szabó Péter, a debreceni Schaeffler Kft. vezetője.

Elmondta azt is, kérik a munkavállalóiktól, hogy munkába jövet előtt mérjék meg a testhőmérsékletüket. Ha valakinek hőemelkedése van, ne jöjjön dolgozni. Figyelemfelkeltő táblákat tettek ki a cégen belül több helyen is, az étkezőben például azt, hogy a dolgozók tartsák be a másfél méteres távolságot egymás között, az általános higiéniai szabályok betartása mellett.

– Munkatársaink otthoni használatra is kapnak fertőtlenítőt. Gumikesztyű is rendelkezésére áll annak, aki abban szeretne dolgozni. Akinek pedig igénye volt maszkra, azt is kapott. Mindezen túl pedig folyamatosan felhívjuk a figyelmet, hogy munkán kívül se menjenek sehova, maradjanak otthon, a lehető legkevesebbet tartózkodjanak közösségben.

Kovács Zsolt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Borítókép: vannak munkaterületek, amelyeken nem lehet otthonról dolgozni (A fotó egy képzésen készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában