Mezőgazdaság

2019.07.05. 11:12

Éves határszemlét tartottak Hajdúszoboszlónál

A vetésszerkezet az elmúlt két évtizedben leegyszerűsödött, nagyrészt kukorica és napraforgó táblák váltják egymást.

Fotó: Kiss Dóra

Gazdálkodókkal, földtulajdonosokkal telt meg szerda délután az a busz, mely a 26. Határszemlére indult. A Hajdúszoboszlói Gazdakör által szervezet határjárás első állomása a Kösely Zrt. területei voltak, az odavezető úton Makrai Csaba, a NAK HBM Igazgatóság Körzetközpont vezető falugazdásza ismertette a térség jellegzetességeit. Elmondta, Hajdúszoboszló külterülete 15 ezer hektár szántót foglal magába, valamit 4500 hektár legelőt, amelynek mérete folyamatosan növekszik.

Eredményesen gazdálkodnak

A határ képét nagyban meghatározza az, hogy a tavalyi évhez képest mintegy 130 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le.

A kukoricatáblák között haladva a falugazdász ismertette a külterület eloszlását, megtudtuk, mintegy négyezer hektáron terül el árukukorica, 2300 hektáron csemegekukorica, 2500 hektáron napraforgó, 1800 hektáron őszi búza, 1600 hektáron pedig zöldborsó, valamint kisebb területeken egyéb növénykultúrák, mint olajtök, paradicsom, burgonya, hagyma, valamint hibrid kukorica vetőmag.

– A zöldborsó betakarítása befejeződött, az idei sem volt a zöldborsó éve. Az őszi búza betakarítása elindult, termésátlagokról nehéz még beszélni, de idén nem lesz csúcstermés – mondta el a Napló kérdése Makrai Csaba.

Felvásárlási árakról még nehéz beszélni, az viszont előzetesen látszik, hogy a búza esetén közepes termés lesz, hektáronként 60 mázsa körüli várható, 10 mázsával kevesebb mint tavaly.

A határszemle következő állomása a tilalmasi rész volt, melyre a 4-es számú főútról térhetünk le. Az egyik táblán éppen gépi címerezés zajlott, így a résztvevők megismerkedhettek a Magyarországon még kevésbé elterjedt technológiával. A tilalmasi részen megnőtt a hibrid kukorica termesztése, mintegy 300 hektáron foglalkoznak vele, de jelentős a csemegekukorica-, zöldborsó-, csicseriborsó-termesztés is. A határszemle utolsó részében a Balmazújváros irányában lévő táblákat tekintettük meg.

– A mostani határszemle célja, hogy megnézzük, mit fejlődött a város mezőgazdasága, lássuk azt, van-e értelme intenzív kultúrákkal foglalkozni, ez egy tapasztalatcsere is a gazdák részéről. A mai napon megtapasztaltuk, hogy a rendkívüli időjárás ellenére szép a határ képe, azt lehet mondani, hogy a szoboszlói gazdák odafigyelnek, és eredményesen gazdálkodnak – mondta el Örvendi László, a Hajdúszoboszlói Gazdakör elnöke.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában