Valentin-nap

2024.02.14. 14:50

A ChatGPT és a szerelem: így ír verset az AI Debrecenről, Dzsudzsákról és a többiekkel – videóval

Debrecen városában szívecske lobog, Dzsudzsák Balázs s Bódi Szilvi kézen fogva járog – olvasható a költeményben. Teszteltük a ChatGPT versíró képességét, íme az eredmény.

Kosztin Éva

A ChatGPT-t arra kértük, írjon verset többek között Lukács Laci hajáról, illetve Dzsudzsák Balázsról és Bódi Sylviről

Forrás: MW-archív

A ChatGPT egy olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó felület, amely kiválóan tudja szimulálni az emberi nyelvhasználatot. Ha egy ilyen chatbottal beszélgetünk, sokára tudunk rájönni, hogy nem élő emberrel beszélünk, már ha egyáltalán rájövünk – fogalmazta meg Székely Levente, az MCC Ijfúságkutató Intézetének igazgatója az AI-Állj! című előadásán 2024 januárjában a debreceni Aranybikában. A ChatGPT ezt úgy éri el, hogy szövegrészleteket elemez és dolgoz fel az online fórumokból, a közösségi médiából, a hírekből, könyvekből és a beszélt nyelvekből a Wikipedia szerint.

Mivel ilyen sokféle szövegből dolgozik, sokkal többre képes annál a ChatGPT, hogy velünk csevegjen. Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy házi dolgozatot, dalszöveget vagy forgatókönyvet íratunk vele – portálunk Valentin-nap alkalmából a szerelmesvers-író képességét tesztelte. 

Hogy milyen lett ezeknek a minősége és fogja-e szavalni a jövő nemzedéke, azt döntsék el a kedves és a mufurc olvasók egyaránt.

Mire gondolt a költő ChatGPT?

Esőként azt kértük a platformtól, írjon egy négy soros verset a következő szavak felhasználásával: Debrecen, Dzsudzsák Balázs, Bódi Sylvi, szívecske, maci, amiből az alábbi mű született:

Debrecen városában szívecske lobog,

Dzsudzsák Balázs s Bódi Sylvi kézen fogva járog.

Összebújva sétálnak, mint két szelíd maci,

Valentin napján boldogságot hintenek az utca köveire szét-szét.

A hajdúszoboszlóiakat sem szerettünk volna cserben hagyni, nehogy miattunk álljanak ott a Valentin-napi randevún felkészületlenül. A ChatGPT-től azt kértük, írjon egy négy sorost a Hajdúszoboszló, termálvíz, vörös rózsa, szerelmes szavakkal, íme az eredmény:

Hajdúszoboszló fürdőjében, édes termálvíz ölel,

Vörös rózsa szirmait szívünkbe veszi, szép tél.

Szerelmes szívünk dobog, mint a forró forrás,

Valentin-nap ünnepén, szerelmünk örökre maradás.

Aki valóban szeretné biztosítani, hogy „szerelmük örökre maradás” legyen, megpróbálkozhat egy igazán szívhez szóló verssel is:

Az érintésed lágy szellő, szívem dobbanása dallammá válik. Tekinteted mélyebb világot nyit számomra, ahol a szeretet sugárzik. Minden pillanat veled a boldogság köntösébe öltözik, és az idő megáll, amikor szemedbe nézek. Te vagy az én napfényem, mely minden sötétséget elűz.

Természetesen tehetjük személyesebbé is a költeményeket, mi azoknak könnyítettük meg a dolgát, akik a Tankcsapdából Lukács Lacinak kedveskednének a szerelmesek napján. Megkértük a ChatGPT-t, verseljen arról, milyen szép az énekes haja, hogy önöknek már ne kelljen ezzel bajlódni:

Lukács Laci haja, mint a selyem szál,

Aranyfonal a Nap simogatásával jár.

A szellő simogatja, mint tavaszi szellő,

Mint egy festmény, ragyog, mint a csillagok tüze örökkön élő.

A versek így hangzanak élő szóban: 

Ha önök is a kipróbálnák a platformot, csak adják meg, hogy kinek és miről szeretnének verset írni, és a ChatGPT teszi a dolgát. Hogy jól, vagy rosszul, ez ízlés kérdése, arról pedig ugye közismerten nem vitatkozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában