Mesterséges intelligencia

2024.01.30. 17:00

Az AI megmenti a világot, vagy el fogja pusztítani? – fotókkal

Többek között erről a kérdésről is beszéltek a mesterséges intelligencia társadalomra gyakorolt hatásait bemutató előadáson január 29-én a debreceni Aranybikában, az MCC szakmai előadásán.

Kosztin Éva

Székely Levente tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium debreceni képzési központjában

Forrás: Kiss Annamarie

– Napjainkban egyre többször kerül szóba a mesterséges intelligencia (AI), akár a tévét bekapcsolva, akár bármelyik online portálra látogatva – kezdte Székely Levente, az MCC Ijfúságkutató Intézetének igazgatója, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola Szociológiai műhelyének vezetője. Hozzátette, hogy az AI-ÁLLJ! - A mesterséges intelligencia társadalmi hatásai című előadásuknak azonban nemcsak az az aktualitása, hogy a csapból is a mesterséges intelligencia folyik, hanem a hatóköre, az intenzitása és a kimenete.

Az igazgató rávilágított, hogy az AI rendkívül szélesen kiterjedt, a mindennapjainkat számtalan láthatatlan megoldás jelenléte jellemzi, mint például a keresőmotorok, ajánló algoritmusok és az alkalmazások, amiket használunk, és amik minket használnak. 

A közösségi médiában minden ajánlott tartalom mögött olyan algoritmus van, ami arra használja a mesterséges intelligenciát, hogy kitalálják, minket mi érdekelhet és a figyelmünket megtartsák

– magyarázta az igazgató. – Azt is láthatjuk, hogy az AI megoldásai megszállták a digitális média terét. Erre a legjobb példák a különböző generatív nyelvi modellek, mint például a ChatGPT, amik kiválóan tudják szimulálni az emberi nyelvhasználatot. Ha egy ilyen chatbottal beszélgetünk, sokára tudunk rájönni, hogy nem élő emberrel beszélünk, már ha egyáltalán rájövünk – világított rá Székely Levente.

Az AI két oldala

Kifejtette, hogy az emberi szimuláció kapcsán a legaggasztóbb a deepfake jelenség elterjedése, azaz amikor szoftverekkel olyan manipulált képeket és videókat hoznak létre, amik nem valósak, de az egyszerű, főleg felületes szemlélő számára annak tűnnek – nemrégiben a pufidzsekis pápa képe járta így be az egész világot.

Székely Levente rámutatott, hogy a mesterséges intelligenciának hazánkban is bőven akadnak olyan felhasználási területei, amelyek az emberiség jólétét szolgálják. 

Az MI-alapú bőrgyógyászat úgy működik, hogy az anyajegyet le kell fényképezni, beszkennelni egy adott oldalra és nagyon hamar megérkezik az eredmény, hogy érdemes-e orvoshoz fordulni. A tesztidőszakban ezzel a módszerrel 18 ezer felhasználónál 900 esetben állapítottak meg rákbetegséget. Emellett a depresszió szűrésére a Budapesti Műszaki Egyetem fejleszt ki megoldást a beszéd analizálásának segítségével. Aki depresszióban szenved, máshogy beszél, másképpen intonál, ezért még azelőtt kaphat az ember segítséget, mielőtt mélyen belesüllyed a betegségbe

– sorolta az igazgató.

A történelem ismétli önmagát, csak gyorsabban

– Az ezredforduló környéke szintén izgalmas időszak volt, amikor az otthoni internet terjedése megindult – elevenítette fel Székely Levente. – A kétezres évek elején a médiumok azzal keresték meg az információkutató központokat, hogy itt van ez az internet nevű izé, igaz, hogy ott mindenki bombát gyárt és tele van pornóval? – emelte ki, arra utalván, hogy megint valami olyan jelentős, új dolog jelenlétével állunk szemben, amivel kapcsolatban eleinte sok a kérdés és a félreértés.

Az AI-ÁLLJ! – A mesterséges intelligencia társadalmi hatásai című előadás
Forrás: Kiss Annamarie

Székely Levente arra is rávilágított, hogy bár minden kulcsfontosságú fejlesztésnek szüksége van egy bizonyos időre ahhoz, hogy megismerje a társadalom, ez az idő folyamatosan rövidül. – Míg a vasút elterjedt, eltelt 3-4 emberöltő is, volt idő hozzászokni, az apa el tudta magyarázni a fiának, hogy mi az a vonat. Ma már apa nem tudja megtanítani a fiának, hogy nézd, ez itt a ChatGPT, hanem a fiú kérdez rá, hogy apa, hogy lehetsz ilyen béna? – hangsúlyozta az innovációk elterjedési sebességének jelentőségét. 

Az igazgató példákkal szemléltette, hogy minél újabb egy fejlesztés, annál gyorsabban éri el a nagy tömegeket: míg a Facebooknak 2004-ben 10 hónap kellett, hogy elérjék az egymillió felhasználót, a ChatGPT esetében 2023-ban ez mindössze 5 napba telt.

A fiataloké a mesterséges intelligencia világa

Székely Levente arról is beszélt, hogy a legutolsó népszámlálási adatok szerint másfél millió 15-29 év közötti fiatal él Magyarországon, akik az új, csendes generáció tagjai. – Az ő életükben a digitális kultúra a meghatározó, idejük nagy részét virtuális terekben töltik, ott kommunikálnak és fogyasztják a tartalmakat, a kutatások szerint mégsem érzik az interneten biztonságban magukat – mondta. Mint ismertette, a felmérések alapján a fiatalok nem félnek az AI-tól és a robotoktól, de az otthonukban érzik magukat valóban otthon. Az igazgató úgy fogalmazott, ezt a generációt az optimista jövőkép és a kiszámíthatatlanság frusztrációja egyszerre jellemzi. Hozzátette, hogy az elmúlt pár évben növekedett azoknak a száma, akik félnek valamitől, de nem tudják megmondani, hogy mitől, sokak éreznek ismeretlen fenyegetettséget.

A mai magyar 15-29 évesek a kiszámíthatatlan jövőtől, az anyagi nehézségektől, a céltalanságtól és a baráti közösségek hiányától tartanak. Utóbbi azért jelent gondot, mert 2020 előtt nem bukkant fel a közösség témája a hasonló kutatásokban

 – ismertette Székely Levente.

mcc előadás debrecen haon
Forrás: Kiss Annamarie

Elmagányosodunk vagy egymás felé fordulunk?

– A japán idősotthonban a betegek jobban kedvelik a robotnővért, mert türelmes, emlékszik mindenki nevére, újra és újra meghallgatja azokat a sztorikat is, amik már a humán nővér könyökén jönnek ki. De az is lehet, hogy a mesterséges intelligencia miatt újra egymás felé fordulunk és inkább mindenki személyesen intézi az ügyeit, mert azt biztonságosabbnak látja – vélekedett Székely Levente. 

Úgy látja, ami biztos, hogy a mesterséges intelligenciát szabályozni kell, a kérdés csupán az, hogy szabályozható lesz-e. Mint elmondta, bizakodásra ad okot, hogy az Európai Unió tavaly év végén megalkotta az AI Act-et, elsőként az egész világon.

– Már most hatékonyabb, gyorsabb, pontosabb és kreatívabb az AI az embernél. Ha a nyelvet is átadjuk, mi marad nekünk? – tette fel a kérdést, amire egyelőre a kutatók sem tudják a választ. – Ami viszont maradni fog és aminek maradnia kell az az, ami a szívben van – zárta gondolatait Székely Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában