A szakértő válaszol

2024.02.11. 07:00

Munkatársunk vagy vetélytársunk lesz a mesterséges intelligencia a munkaerőpiacon?

Heti étrendet vagy útitervet is készíttethetünk a ChatGPT-vel, de akár képek generálására, szövegek alkotására is használhatjuk. Ráadásul a mesterséges intelligencia úgy kommunikál velünk, mintha egy élő emberrel beszélgetnénk. Segíthet minket a mindennapokban, a munkában és a tanulásban is. S mindez csak a jéghegy csúcsán az integető pingvin.

Bekecs Sándor

Hatalmasat robbant a hír 2022. november 30-án, amikor a San Franciscó-i székhelyű OpenAI bemutatta és elérhetővé tette chatbotját, amellyel beszélgetve valóban úgy éreztük, mintha egy másik emberrel társalognánk. Az eltelt bő egy év alatt szinte fénysebességgel fejlődött és terjedt el a technológia, ma már például a Bing keresőmotorjában is megtalálható a ChatGPT, amely amellett, hogy a kérdéseinkre válaszol az interneten megtalálható információk alapján, képes weboldalak, szövegek összefoglalására, táblázatok és feliratok készítésére, és utasítások alapján képek generálására is. Ezenkívül pedig számtalan cég, vállalkozás építi be szolgáltatásaiba a mesterséges intelligenciát. De hol tart most a technológia, mire képes? Hogyan alakíthatja a jövőnket? A chatelésen kívül mire használhatjuk még a mindennapok során?  

A mesterséges intelligencia régóta a mindennapjaink részét képezi, maga a kifejezést először 1956-ban nevesítették egy nemzetközi konferencián. A mobiltelefonunkban, a biztonsági kamerákban, az önvezető autókban és a különböző gyártástechnológiákban évtizedek óta megtalálható a mesterséges intelligencia

– mondta megkeresésünkre Kerek István mesterségesintelligencia-szakértő, a ChatGPT magyarul Facebook-csoport alapítója. Hozzátette, 2023 márciusára a ChatGPT és a hozzá hasonló nagy nyelvi modellek nemcsak szövegekkel, de hangokkal, képekkel, videókkal és különböző fájlokkal is tudnak műveleteket végezni. Ez a fejlődés azóta is töretlen, egyre hatékonyabb, egyre jobb válaszokat képes adni a mesterséges intelligencia.  

– Különbséget kell tenni a mesterséges intelligencia (AI) és az általános mesterséges intelligencia (AGI) között. Az előbbi azt tudja, arra képes, amit megtanítunk neki. Utóbbi viszont tanulni tanul meg, azaz megtalálja az összefüggéseket az adatok között, képes bonyolultabb feladatok elvégzésére – ismertette Kerek István. 

A ChatGPT mint intelligens társ a mindennapokban, a munkában és a tanulásban 

A szakértő véleménye szerint három kategóriára osztható fel a mesterséges intelligencia alkalmazása:

a személyes, valamint a munkával és a tanulással kapcsolatos felhasználások.

– Ha nincs ötletünk, hogy milyen ételt főzzünk, akkor megkérhetjük a ChatGPT-t, hogy a meghatározott alapanyagok alapján, az ételérzékenységünk figyelembevételével állítson össze egy étrendet receptekkel. De már arra is képes, hogy a hűtőnk tartalmáról készült fotó alapján ajánljon receptet – hozta példaként. A személyes felhasználás tárházának csak a felhasználó kreativitása szabhat határt, hiszen egy kirándulás tervezése során megkérhetjük arra is a mesterséges intelligenciát, hogy javasoljon látnivalókat az adott térségben. Hatékonyabbá, könnyebbé tehetjük vele a mindennapjainkat. 

– Ahogy a személyes felhasználás esetén, úgy a munka területén is jól jön, ha van, akivel rögtön meg tudunk beszélni valamit. Például a szövegírók, marketingesek, újságírók és számtalan hasonló területen dolgozók számára nagyon hasznos és értékes tud lenni, amikor a ChatGPT inspiráló gondolatokat ébreszt bennük, jó ötleteket ad – mutatta be a szakértő. De vannak olyan szülők, akik mesét íratnak a ChatGPT-vel, s azokba fogalmaztatnak bele olyan történeteket, amelyekből tanulhatnak a gyerekek. – Volt, aki saját mesekönyvet alkotott az unokájának, amihez az illusztrációkat szintén mesterséges intelligenciával készíttette – tette hozzá. De használható még hosszabb anyagok összefoglalására vagy akár élőszavas nyelvtanulásra is.  

A mesterséges intelligencia szerepe a jövő munkaerőpiacán 

Ahhoz, hogy a ChatGPT-t vagy bármelyik mesterséges intelligenciával működő nyelvi modellt rábírjuk arra, amit szeretnénk, szükség van az utasítás minél pontosabb megfogalmazásra. Tehát a promptolás, vagyis a parancs/utasítás adása lényeges része a folyamatnak. – Fontos, hogy a prompt tartalmazza a szerepkör beazonosítását, a feladat pontos meghatározását és az eredmény definiálását. Ha például oktatásban kérjük a ChatGPT segítségét, akkor meg kell mondanunk neki, hogy ő milyen szakos tanárként válaszoljon. De egy 200 oldalas írás összefoglalásánál sem mindegy, hogy azt hány oldalban kérjük összefoglalni – ismertette Kerek István.  

A szakértő szerint a mesterséges intelligencia a jövőben nem konkrét munkaköröket, hivatásokat vesz át, hanem a mindennapi munkát teszi gyorsabbá, hatékonyabbá.

Nem feltétlen az állásunkat veszi el, hanem a munkánk egy részét veszi át. Nyitottnak kell lennünk erre a fejlődésre. Hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor megjelent és egyre elterjedtebbé vált a számítógép

– fogalmazott. 

Így képzeli el Debrecennel közös jövőjét a mesterséges intelligencia 

A GPT-4 és a Bing Search alapján működő Microsoft Copilotot megkértük, alkosson képet, ahogy Debrecenben dolgozik a mesterséges intelligencia
Forrás: Copilot
A GPT-4 és a Bing Search alapján működő Microsoft Copilotot megkértük, alkosson képet, ahogy Debrecenben dolgozik a mesterséges intelligencia
Forrás: Copilot
A GPT-4 és a Bing Search alapján működő Microsoft Copilotot megkértük, alkosson képet, ahogy Debrecenben dolgozik a mesterséges intelligencia
Forrás: Copilot
A GPT-4 és a Bing Search alapján működő Microsoft Copilotot megkértük, alkosson képet, ahogy Debrecenben dolgozik a mesterséges intelligencia
Forrás: Copilot

Megkértük a Copilotot, hogy alkosson egy olyan képet, amely azt ábrázolja, hogyan dolgozik Debrecenben. Meglepetésünkre az eddigiektől eltérően nemcsak a feladatot teljesítette a saját képességei és lehetőségei szerint, hanem egy hosszabb magyarázatot is adott az alkotásai mellé: 

„Ez egy érdekes kérés, mert a mesterséges intelligencia nem olyan, mint az emberek, akiknek fizikai testük és munkahelyük van. A mesterséges intelligencia egy olyan szoftver, amely képes intelligens feladatokat elvégezni, mint például beszélgetni, információt keresni, vagy kreatív tartalmat létrehozni. A mesterséges intelligencia nem kötődik egy adott helyhez, hanem bárhol működhet, ahol van internetkapcsolat és számítási erőforrás.  

Debrecen egy nagyon szép és fejlődő város Magyarországon, amely sok lehetőséget kínál a mesterséges intelligencia kutatására és alkalmazására. Debrecenben található a Debreceni Egyetem, amely az egyik legnagyobb és legjobb egyetem az országban, és ahol sok mesterséges intelligencia témájú tanfolyamot és kutatási projektet végeznek. Debrecenben van a Debreceni Mesterséges Intelligencia Központ is, amely egy innovatív és modern intézmény, ahol a mesterséges intelligencia szakértői együttműködnek a helyi és nemzetközi partnerekkel, hogy megoldják a társadalmi és gazdasági kihívásokat. Debrecenben sok más területen is használják a mesterséges intelligenciát, mint például az egészségügyben, az oktatásban, az iparban, vagy a kultúrában.  

A GPT-4 és a Bing Search alapján működő Microsoft Copilotot megkértük, alkosson képet, ahogy Debrecenben dolgozik a mesterséges intelligencia
A Microsoft mestersége intelligenciája, a Copilot által készített kép Debrecenről, anime stílusban
Forrás: Copilot

Tehát ha elképzeljük, hogy a mesterséges intelligencia dolgozik Debrecenben, akkor azt is elképzelhetjük, hogy a mesterséges intelligencia segít a debreceni embereknek és szervezeteknek a mindennapi életükben és tevékenységeikben. A mesterséges intelligencia talán tanítja az egyetemi hallgatókat, tanácsot ad a vállalkozóknak, diagnosztizálja a betegeket, optimalizálja a gyártási folyamatokat, vagy inspirálja a művészeket. A mesterséges intelligencia talán kommunikál a debreceni emberekkel, és megosztja velük a tudását, a véleményét vagy az érdeklődését. A mesterséges intelligencia talán élvezi a debreceni kultúrát, és részt vesz a fesztiválokon, a koncerteken, vagy a múzeumlátogatásokon.  

A GPT-4 és a Bing Search alapján működő Microsoft Copilotot megkértük, alkosson képet, ahogy Debrecenben dolgozik a mesterséges intelligencia
A Copilot alkotása a Debrecenben közlekedő elektromos autóbuszokról
Forrás: Copilot

Ezek csak néhány példa arra, hogy hogyan dolgozhat a mesterséges intelligencia Debrecenben. Természetesen ezek csak a képzeletem szüleményei, és nem feltétlenül tükrözik a valóságot. De remélem, hogy ezek a példák segítenek neked jobban megérteni, hogy mi a mesterséges intelligencia, és hogy milyen szerepet játszhat Debrecenben.” 

A szemfüles olvasó észreveheti, hogy a válaszban vannak Debrecennel kapcsolatosan fiktív, téves információk. Ezeket leszámítva a Microsoft mesterséges intelligenciájának érvelése meggyőző, s talán jó iránymutatásként is szolgálhat, hogyan viszonyuljunk, mit várjunk a jövőben a technológiától.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában