haon.hu PODCAST

2024.01.19. 21:00

Együtt élünk vele, pedig tehetnénk is ellene – gasztroenterológus professzor a refluxról

Rengetegen küzdenek reflux-szal, illetve más emésztőrendszeri betegségekkel, pedig a probléma megelőzhető, illetve féken tartható lenne.

Horváth Péter

A kéthetente újabb epizóddal jelentkező összeállítás második részében az emésztőrendszeri megbetegedésekről esett szó

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Hajdú Online legújabb podcast-sorozatában a Debreceni Egyetem szakembereit szólaltatjuk meg különböző, közérdekű egészségügyi témákkal kapcsolatban. A kéthetente újabb epizóddal jelentkező összeállítás második  részében az emésztőrendszeri megbetegedésekről esett szó.

Altorjay István professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinika belgyógyász szakorvosa volt podcaststúdiónk vendége. A beszélgetés során kiderült, melyek a leggyakoribb emésztőrendszeri problémák. Arról is szó esett, hogy bármilyen emésztési panasz feltárását a fogazat vizsgálatával érdemes elkezdeni, hiszen nem mindegy, hogy milyen állagban és állapotban jut az elfogyasztott élelem a tápcsatornába. Az alap diagnózis felállítása kapcsán a szakértő beszélgetésünk alatt több érdekességet is megosztott. 

A tápcsatorna működésének ismertetésekor például rámutatott, az ember nem egy helyhez kötött lény, ennél fogva az emésztésünk is akkor működik jól, ha az ehhez szükséges mozgás is megvan.

Az alarm tünetekről is szó esett

Az emésztőrendszer alapvető működése után a figyelmünk a panaszok és a problémák felé fordult. Altorjay István tudatta, az emésztőrendszeri daganatok a daganatos megbetegedéseknek körülbelül az egyharmadát teszik ki, ennek tükrében pedig egészen elképesztő, hogy mégis mennyire elkerülik az emberek figyelmét. Kiderült, sajnos hasonló arányokról beszélhetünk a nők és férfiak esetében egyaránt. A professzor tudatta, a vastagbélrák a férfiak körében a tüdőrákot követő, míg nők esetében az emlődaganat utáni leggyakoribb daganattípus.

A podcastbeszélgetés során egyértelművé vált, a tápcsatornát tekintve a legtöbb embert érintő panaszegyüttes a refluxhoz kapcsolódik. Ez több okra is visszavezethető, de ezek közül a túlsúly, az alkohol, a dohányzás az amely, a legtöbbet nyomja a latba – derült ki a szakértővel folytatott beszélgetésünkből.

A beszélgetés során szó volt azokról az úgy nevezett alarm tünetekről is, amelyek esetén a betegnek egyből érdemes orvoshoz fordulnia, de még a krónikus reflux tüneteiről és más egyéb érdekességekről is.

A teljes beszélgetést az alábbi linken hallgathatja meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában