Lenyűgöző

2023.05.27. 19:23

A világűrnek lehetetlen ellenállni - újabb lélegzetelállító fotó készült Polgáron

Súlyzó-köd

Forrás: Hajdúsági Csillagászat / Szucsányi Béci

Nem kell ahhoz feltétlenül a hegyekbe utazni,az országot elhagyni hogy asztrofotózzunk - olvasható a Hajdúsági Csillagászat közösségi oldalán. Mint írják, az Alföldről is lehet megfigyeléseket végezni, sokkal fontosabb az elhívatottság és a megfelelő tudás megszerzése a jól megkomponált asztrofotó elkészítéséhez. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint Szucsányi Béci tagtársuk május 21. készült megfigyelése a körülbelül 1200 fényévre található Súlyzó-ködről. 

Mint kiderült, népszerű asztrofotós célpontot vett célkeresztbe 21-én este, 23 óra után már ~20° magasan járt a Keleti látóhatár fölött a nyári Vega társaságában a Messier 27, más néven a Súlyzó-köd. Az első tesztfotók és pozicionálások után indult a fotózás pirkadatig.

A bejegyzésből kiderül, a Súlyzó-köd volt az első felfedezett planetáris köd, mintegy 1200 fényév távolságra található és 3000-4000 éve alakult ki. A központjában található egy 13,5 magnitúdós látszólagos fényességű fehér törpe, amelynek ledobott gázburkából alakult ki a köd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában