Csillagászat

2023.03.08. 09:08

Így fest a Rozetta-köd Nagyhegyesről fotózva

A csillagos ég mindig lenyűgöző látványt nyújt.

Buczi Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub nagyhegyesi tagja nem mindennapi fotót készített a Rozetta-ködről. A fotó Nagyhegyesen készült 4 órás expozíciós idővel.

Csodás látványt nyújt a Rozetta-köd
Csodás látványt nyújt a Rozetta-köd
Forrás: Buczi Zoltán-archív

Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub titkára portálunkkal közölte, a Rozetta-köd a Földtől ötezer fényév távolságban, az Egyszarvú csillagkép irányában található nyílthalmaz és emissziós köd. Az égen telihold-méretűnek látszó halmaz összfényessége 4.8 magnitúdó, ezért már kis távcsövekkel is látványos célpont lehet a vizuális megfigyelést végzők számára. Sajnos a köd vizuális megpillantásához nagyon sötét ég, gyakorlott megfigyelő és nagy távcső szükséges. A köd egy óriási, körülbelül 130 fényév átmérőjű, gömb alakú H II régió. Főként egyszeresen ionizált hidrogén atomokból áll, amiket a fiatal nyílthalmaz csillagainak sugárzása kelt fénylésre. A halmaz csillagai nem függetlenek a ködtől, a köd anyagából jöttek létre nem egészen 5 millió évvel ezelőtt. A fiatal, O színképosztályú csillagok nagyon forrók, erős ionizáló sugárzást és csillagszelet bocsátanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában