Az irányadó viselet

2021.03.14. 13:30

Ugyan a férfihajdivat nem változik dinamikusan, mégis megjelennek meglepő, új frizurák

A férfifrizura is lehet olyan változatos és sokszínű, mint a női: egyaránt léteznek klasszikus és extrém stílusú viseletek.

Az ápolt megjelenés eléréséért jellemzően kéthetente látogatnak a férfiak a borbélyhoz | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Balogh György borbély a Napló érdeklődésére elmondta: továbbra is fénykorukat élik az átmenetes frizurák.

– A vendégeim körében sok olyan férfi van, aki manapság a hosszú hajra voksol. Közülük a legtöbben vállig érő hajviseletet növesztenek. Bár sokan részesítik előnyben a hosszabb hajat, az elmúlt években és idén is az oldalt felnyírt férfihaj áll az első helyen. Abszolút a kedvencek közé tartozik, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az aktuális hajtrend fókuszában ez áll. Talán többen nem gondolnák, hogy ez a frizura milyen sokféle lehet, pedig van belőle hosszabb és rövidebb fazon egyaránt. A legnépszerűbbek között szerepel az undercut vagy a pompadour. Az előbbi stílus azt jelenti, hogy az oldalt rövidre szedett haj hirtelen váltással lesz hosszú a fejtetőn, míg az utóbbi lényege annyi, hogy a hajat minél magasabbra tupírozzuk a dús hatás érdekében. Elmondható, hogy a nagyon rövid férfihajviseletek se tűntek el, az úgynevezett buzz cut, közismertebb nevén a katonafrizura hívei is igazán trendinek számítanak 2021-ben – mondta a borbély.

Az ápolt megjelenés eléréséért jellemzően kéthetente látogatnak a férfiak a borbélyhoz | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Göndör fürtök

A divatos hajviseletek megkövetelik a törődést, így a férfiaknak legalább húsz perc készülődéssel számolni kell mindennap. A legtöbben hajszárítót és vakszot használnak a tökéletes frizura elkészítéséhez. Emellett jellemzően kéthetente járnak fodrászhoz, így kivitelezhető az állandóan ápolt megjelenésük. Megtudtuk, hogy manapság a festett haj is kedvelt az erősebbik nem körében, illetve azt, hogy egyre több férfi szavaz ma már akár a göndör fürtökre is. – Az oldalt felnyírt hajviselet esetében a festés mellett a göndörítés is opció. Sok fiatal vendégem kéri, hogy a fejtetőn hosszabbra hagyott tincseket dauerrel dobjuk fel, ez már különlegesebbnek számít – részletezte a szakember.

Az extrém viseletekhez tartozik még az úgynevezett hajtetoválás is. – Vannak egyszerű minták, de akadnak olyanok is, amelyek feladják a leckét a fodrásznak. Az egyszerű, vonalakból álló mintákból kiindulva azt gondolom, a képzelet szab határt annak, mit nyírhatunk bele a hajba – mondta, majd megosztotta lapunkkal a legkedvesebb témába vágó történetét is. – Egyszer egy kisfiú az anyukájával jött be hozzám, és elhozta az egyik rajzát, amit az óvodában készített. A szülei és egy házikó szerepelt a képen, és a kisfiú ezt a mintát kérte hajtetoválásnak. Csaknem egy óra alatt készült el a „mű”, de megérte, ez az egyik kedvenc emlékem maradt nekem is – mondta Balogh György.

Türelemmel várjunk, megéri

A fodrászatok két hétre bezártak, de érdemes a házi megoldások helyett várakoznunk.

Otthon inkább ne kísérletezzünk! | Fotó: illusztráció / Shutterstock

A kormány döntése értelmében március 8-tól – előreláthatólag – két hétre bezárni kényszerültek a fodrászatok. Balogh György szakemberként arra hívta fel a figyelmet: türelemmel érdemes kivárni ezt az időt, mert előfordulhat, hogy súlyos károkat okoznak a vállalkozó kedvűek azzal, hogy frizurájukat otthon igazítják ki.– Ami a legtöbb problémát okozhatja, az a hajfestés. A tapasztalatom arról árulkodik, nem minden esetben éri meg otthon kísérletezni vele. Sokan egy-egy „baleset” után rohannak a szakemberhez, aki nagyon nehezen tudja helyrehozni a hibákat. A hajfesték kémiai anyag, amelynek rendellenes használatával a hajat könnyen roncsolhatjuk. Emellett a férfiakat érintő probléma lehet még a szakáll igazítása. Sokan talán bátrak, mert nem gondolják, milyen egyszerűen el lehet rontani egy szépen nyírt, egységes szakállat. Szakértelem nélkül elég lehet egy rossz mozdulat. Azt gondolom, most érdemes inkább kivárni, hogy a lezárásokat feloldják, és majd a szakemberekre bízni a tökéletes megjelenés kivitelezését – mondta.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában