Érdemes megismerni

2021.02.03. 10:36

Megvan az év gyógynövénye

A címet a fekete nadálytő nyerte el, amelyet a gyógyászatban is sokféleképpen alkalmaznak.

Fotó: Matey István

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította el az Év Gyógynövénye kezdeményezést, amelynek célja, hogy évről évre újabb gyógynövényre irányuljon a figyelem, és az így kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek minél több érdeklődőhöz eljussanak. Az idei nyertes a fekete nadálytő. – Ez egy hazánkban is honos gyógynövény, amelynek gyökerét számos gyógyászati célra alkalmazzák – nyilatkozta a Naplónak Daróczi Zoltán debreceni természetgyógyász, a Pécsi Tudományegyetem megbízott oktatója.

Csak külsőleg!

A fitoterápiában (azaz a gyógynövénytanban) régóta ismert a fekete nadálytő, már több száz éve a népgyógyászat része – tájékoztatott Daróczi Zoltán. Hozzátette, régebben ennek a növénynek minden részét felhasználták, levelét és virágzó hajtását akár salátába, teába és főzetekbe keverve is szívesen fogyasztották. Mára azonban a civilizációs ártalmak miatt meggyengült az emberek szervezete, így a fekete nadálytövet csak külsőleg ajánlott alkalmazni, mivel hatása meglehetősen erős. – Érdekesség, hogy a világ bizonyos területein mind a mai napig használják belsőleg is, például gyomor, nyombél és hurut kezelésére. A hozzáértők akár alkalmazhatják légúti betegségek kezelésében is – tudtuk meg Daróczi Zoltántól. A természetgyógyász szakember elmondta, a fekete nadálytövet leggyakrabban hámosító hatása miatt használják a különböző fekélyes területek kezelésére. Ezenkívül, mivel segíti a szövetek regenerálódását, a zúzódások, törések utáni gyógyulási folyamatokat is felgyorsíthatja, és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló. Szervezetünknek időre van szüksége a változáshoz, így a fekete nadálytő is csak akkor tudja kifejteni gyógyító hatását, ha rendszeresen alkalmazzuk. – Használata kúraszerűen javasolt, hiszen egy-két alkalom kevés arra, hogy elérjük a kívánt eredményt – javasolta Daróczi Zoltán.

Berecz Dorina

Borítókép: Daróczi Zoltán természetgyógyász otthonosan mozog a gyógynövények felhasználásában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában