Helyi közélet

2014.07.16. 15:24

Tragédia a trilógia kezelése

Debrecen - „<em>Azt állítani, hogy nem tettünk semmit a Munkácsy-trilógia egyben tartásáért, nem igaz</em>” - így reagált kedden Kósa Lajos Fideszes országgyűlési képviselő, polgármester az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikákra. Kinyilvánította: „<em>ezzel a magam részéről minden politikai vitát ezen tárgykörben lezártnak tekintek</em>.”

Debrecen - „Azt állítani, hogy nem tettünk semmit a Munkácsy-trilógia egyben tartásáért, nem igaz” - így reagált kedden Kósa Lajos Fideszes országgyűlési képviselő, polgármester az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikákra. Kinyilvánította: „ezzel a magam részéről minden politikai vitát ezen tárgykörben lezártnak tekintek.”

Varga Zoltán helyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció városi elnöke ezzel szemben szerdán kijelentette: hiába akarja Kósa Lajos lezárni az ügyet az nem lezárható. Az egyik fő felelős éppen Kósa Lajos, a másik pedig az a Halász János kulturális államtitkár, aki ugyan kétszer is járt Kanadában, a Hamilton Galériában, de egyszer sem hozta szóba az ügyet.

A Munkácsy-trilógia részét képező Krisztus Pilátus előtt című kép (sokadik) elszállításával, nem csak városunk lakossága, de az egész ország is bizonyosságot kaphatott róla, hogy Debrecen vezetői nem a település érdekeit képviselik - vélte a politikus. Végül ezért Kósa Lajost a politikai és a közéletből való távozásra szólította fel.

HBN-OCs


Debrecen - „Azt állítani, hogy nem tettünk semmit a Munkácsy-trilógia egyben tartásáért, nem igaz” - így reagált Kósa Lajos országgyűlési képviselő, polgármester az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikákra.


Debrecen - A helyi politikusok inaktivitásukkal, választási ígéreteiket megszegve hozzájárultak ahhoz, hogy a Munkácsy-trilógiát megbontsák, elvigyék a Krisztus Pilátus előtt című festményt a városból - jelentette ki a Civil Fórum Egyesület elnöke a Déri Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatón.


Debrecen, 2014. július 15., kedd (MTI) - Mindössze két-három látogató volt kedden délelőtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy Termében, ahonnan előző nap elszállították a Krisztus Pilátus előtt című festményt Kanadába.


Debrecen - Az Együtt-PM helyi szervezete tudni akarja, hogy a kormány valóban mindent megtett-e annak érdekében, hogy Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának első darabja, a Krisztus Pilátus előtt című festmény Magyarországon, illetve Debrecenben maradhasson?


Csalódottság, düh, frusztráció – ezek az érzések maradtak csak nekünk, debrecenieknek, magyaroknak miután hétfőn elszállították a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festményt. Pedig, hogy ígérték: „megvesszük”, „könnyű menet lesz”, „nem hagyjuk szétszakítani a trilógiát...”. Ehhez képest hétfőn egyetlen ígéretet tevő sem jelent meg, pedig órákon át csomagolták a képet. Fabók Ágnes jegyzete.


Debrecen, 2014. július 14., hétfő (MTI) - Elszállították a debreceni Déri Múzeumból hétfőn Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét.


Debrecen - A viszontlátás reményében indították útnak a Krisztus Pilátus előttet.


Ez több három képnél, ez, kérem, zarándokhely, a magyaroknak feltétlenül az – magyarázta a férfi olyan vehemenciával, hogy csak a hülye nem értette volna meg, kinek mit jelenthet a Munkácsy-trilógia. Égerházi Péter írása.


Budapest, 2014. július 14., hétfő (MTI) - Tiltakozik a Krisztus-trilógia megbontása ellen a Munkácsy Alapítvány, amely hétfői közleményében 2014. július 14-ét a kultúra fekete hétfőjének kiáltotta ki.


Debrecen, 2014. július 13., vasárnap (MTI) - A hétvégén több mint háromezer-kétszázan keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát a debreceni Déri Múzeumban - közölte az intézmény sajtóreferense vasárnap az MTI-vel.


Debrecen - Legtöbben reménykedően, míg mások dühösen fogalmazták meg véleményüket a képek további sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában