Jegyzet: Hol a Munkácsy?

Útnak indul Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Déri Múzeumból
Útnak indul Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Déri Múzeumból - © Fotó: Derencsényi István
Csalódottság, düh, frusztráció – ezek az érzések maradtak csak nekünk, debrecenieknek, magyaroknak miután hétfőn elszállították a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festményt. Pedig, hogy ígérték: „megvesszük”, „könnyű menet lesz”, „nem hagyjuk szétszakítani a trilógiát…”. Ehhez képest hétfőn egyetlen ígéretet tevő sem jelent meg, pedig órákon át csomagolták a képet. Fabók Ágnes jegyzete.

Mit órák, napok álltak volna az érintettek – kiknek nevét leírni „nem ér”, hisz jogaik vannak, s perelnek – rendelkezésére. A három nap alatt közel háromezren ráértek, ők nem. Vagy csak nem volt merszük belenézni a csalódott és dühös emberek szemébe? Kósa Lajost becsülöm. Pénteken, ha csak szűk körben is, de kiállt, s mondott „valamit”.

De hol vannak a döntéshozók? Mert a polgármester nem volt az. S hol vannak a tárgyalók? Egyáltalán hol voltak, mikor, s mire jutottak? Kérdések ezek, melyeket sokan feltettek már, érdemi válaszra azonban még senki sem találtatott méltónak. Anno a stadionokat is évekig csak ígérgették. Talán nekünk is skandálva kellene követelni a kiállításmegnyitókon: „Hol a Munkácsy? Hol a Munkácsy?”

– Fabók Ágnes –


Szomorúság költözött a festmény helyére
Debrecen – A viszontlátás reményében indították útnak a Krisztus Pilátus előttet.