Szomorúság költözött a festmény helyére

Akt.:
Szomorúság költözött a festmény helyére
Szomorúság költözött a festmény helyére - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A viszontlátás reményében indították útnak a Krisztus Pilátus előttet.

Szentkirályi Miklós, Munkácsy Mihály-díjas magyar festő-restaurátor, Fodor Éva, a Déri Múzeum művészettörténésze és Lakner Lajos, az intézmény korábbi igazgatója felügyelete mellett, különös körültekintéssel emelték le a Krisztus Pilátus előtt című alkotását hétfőn a debreceni Munkácsy-terem faláról. A Krisztus szenvedéstörténtét bemutató trilógia darabját azért kell visszaszállítani a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, mert a kölcsönbérleti szerződés lejártáig nem sikerült megvásárolnia azt a magyar kormánynak.

A műalkotás leemelése, becsomagolása és elszállítása megtekinthető fényképeinken és videóinkon, míg az erről készült riportunk a keddi Naplóban lesz olvasható.
Nézőpont: Magyaros képtelenség
Ez több három képnél, ez, kérem, zarándokhely, a magyaroknak feltétlenül az – magyarázta a férfi olyan vehemenciával, hogy csak a hülye nem értette volna meg, kinek mit jelenthet a Munkácsy-trilógia. Égerházi Péter írása.


Munkácsy-trilógia – A Munkácsy Alapítvány elnökének közleménye
Budapest, 2014. július 14., hétfő (MTI) – Nem ért egyet a Munkácsy Alapítvány nevében a trilógia Kanadába szállítása kapcsán hétfőn kiadott nyilatkozat hangvételével és annak bizonyos állításaival az alapítvány kuratóriumának elnöke, Rákay Philip, aki erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.