Nézőpont: Magyaros képtelenség

Vasárnapig volt látható együtt a Munkácsy-trilógia
Vasárnapig volt látható együtt a Munkácsy-trilógia - © Fotó: Matey István
Ez több három képnél, ez, kérem, zarándokhely, a magyaroknak feltétlenül az – magyarázta a férfi olyan vehemenciával, hogy csak a hülye nem értette volna meg, kinek mit jelenthet a Munkácsy-trilógia. Égerházi Péter írása.

Sokan szavaztak a lábukkal erről az utolsó hétvégén, amikor még együtt láthatták a Krisztus-képeket. Bejelentés ide, bejelentés oda, egyelőre még minden csak feltételes módban hangozhat el, így az emberek aggodalma érthető. Ám az már felfoghatatlan, hogy miért csak az egyszerű, de tőle telhetően áldozatkész magyar identitástudatú halandóknak olyan fontos ez a Munkácsy-örökség, egy ízig-vérig hungarikum, még ha a képek külhonban is készültek. Mitől állna hozzánk közelebb a Seuso-kincs, amelynek több mint 4 milliárdos, 10 évre szóló bérleti jogát mégis kifizette a magát nemzetinek mondó magyar kormány. Talán presztízsből, ha már a bíróságon nem tudtuk érvényesíteni a jogainkat. Megmutattuk nekik, tudunk mi fizetni is érte. De hisz van itt is presztízs: ha már időben nem tudtunk kialkudni egy jó árat a Hamilton Galériánál és Pákh Imrénél, akkor majd megvesszük többért. Ez aztán a magyar virtus!

– Égerházi Péter –


Munkácsy-trilógia – Tiltakozik a Munkácsy Alapítvány a trilógia megbontása ellen
Budapest, 2014. július 14., hétfő (MTI) – Tiltakozik a Krisztus-trilógia megbontása ellen a Munkácsy Alapítvány, amely hétfői közleményében 2014. július 14-ét a kultúra fekete hétfőjének kiáltotta ki.


Munkácsy-trilógia – Több mint háromezren keresték fel a trilógiát Debrecenben
Debrecen, 2014. július 13., vasárnap (MTI) – A hétvégén több mint háromezer-kétszázan keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát a debreceni Déri Múzeumban – közölte az intézmény sajtóreferense vasárnap az MTI-vel.