Ínycsiklandó falatok

2024.05.03. 19:00

Food day: volt minden, jiaozi, fejioada és coxinha is – fotókkal, videóval

Tizenhetedjére is megnyitotta kapuit a Debreceni Egyetem konyhaművészeti eseménye a Nagyerdei Stadion előtt. Az International Food Day gasztronómiai fesztiválra mintegy 22 ezer adag étellel készültek.

Nagy Emese

Ízkavalkád és határtalan jókedv jellemezte az International Food Day gasztronómiai fesztivált

Forrás: Kiss Annamarie

Óriási érdeklődés övezte a Debreceni Egyetem idei nemzetközi konyhaművészeti rendezvényét, pénteken kora délután már kígyózó sorok álltak a standok, valamint a bejárat előtt. A város egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényére rengetegen érkeztek, akik harminc ország nemzeti ételeiből válogathattak. Az International Food Day gasztronómiai fesztiválon a Debreceni Egyetem albán, algír, angolai, bangladesi, brazil, dél-afrikai, egyiptomi, Fülöp-szigeteki, indiai, iraki, izraeli, japán, jordán, kazah, kenyai, kínai, koszovói, laoszi, libanoni, marokkói, nigériai, pakisztáni, palesztin, Srí-lankai, szír, szudáni, thaiföldi és tunéziai hallgatói adtak ízelítőt nemzeti ételeikből.

Rengeteg finomság közül lehetett válogatni az International Food Day gasztronómiai fesztiválon
Debrecen egyetem Haon
Rengeteg finomság közül lehetett válogatni az International Food Day gasztronómiai fesztiválon
Forrás: Kiss Annamarie

Az International Food Day gasztronómiai fesztivál séfjei

A rendezvény a harminc nemzetközi csapatával szó szerint kinőtte az előző helyszínt (eddig az Egyetem tér előtt volt megszervezve), így idén a debreceni Nagyerdei Stadion előtt táboroztak le. Az ünnepélyes megnyitón a Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán, valamint Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelték, nagyon örülnek annak, hogy idén már a tizenhetedik International Food Day-en köszönthetik a hallgatókat, akik évről évre egyre többen érkeznek a gasztronómiai fesztiválra.

Ínycsiklandozó főtételek és desszertek

Mindenféle finomságot rejtettek a standok, mi szem-szájnak ingere, azok, akik szeretik az ételkülönlegességeket, biztosan nem csalódtak. A konyhák ínycsiklandozó választékával találkozhattak az ételek szerelmesei, akik a sóstól kezdve az édesen át mindent megízlelhettek, amit csak megkívántak. 

Ha a brazil ételek körül sétáltak a résztvevők, akkor minden bizonnyal megakadt a szemük a feijoada elnevezésű ételen: mint megtudtuk, a feijoada húsból és szemes babból készült egytálétel. Portugál eredetű, és az egész portugál nyelvterületen ismert és népszerű. A brazil feijoada Brazília nemzeti ételének számít. Igencsak sokan álltak sorba a finomságért, ami egyáltalán nem meglepő, az illatát megérezve még az is éhes lett, aki előtte ebédelt. Ugyanennél a standnál azok sem maradtak éhesek, akik inkább a szárnyas ételekre esküsznek. A coxinha névre hallgató ínyencség népszerű étel Brazíliában, amely apróra vágott vagy felaprított csirkehúsból áll, tésztába borítva, mondhatni könnycseppre emlékeztető formára formázva, tépázva és megsütve – ezt bizony mi magunk is megkóstoltuk, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy az interneten utánanézünk a pontos receptnek, annyira finom fogás!

A halételek szerelmesei sem maradtak éhen, kínáltak roston sült keszeget házi lepénnyel, roston sült törpe harcsát, valamint sült pontyot kerti zöldségekkel. No, de ez még nem minden! Jól tudjuk, ha befejeztük a főételt, akkor bizony valami édesre vágyunk, amiből akadt szép számmal, porcukorral hintett fánkot és rétest is kóstolhattuk.

A sorok között lépegetve megtapasztalhattuk, valóban rengeteg hallgatót érdekel az International Food Day gasztronómiai fesztivál, azonban a fiatalok nem csak a barátaikkal érkeztek, sok szülővel, nagyszülővel is találkoztunk, akik mosollyal az arcukon vártak arra, hogy egy-egy ízletes fogást megízlelhessenek. Villantak a vakuk, készültek a közös fotók és szelfik, láthatóan a külföldi hallgatók minden pillanatot szerettek volna megörökíteni.

Sokan fotózkodtak az International Food Day gasztronómiai fesztiválon
Debrecen egyetem Haon
Sokan fotózkodtak az International Food Day gasztronómiai fesztiválon
Forrás: Kiss Annamarie

Évről évre egyre növekszik az érdeklődés

Melis Dávid, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának külföldi hallgatókért felelős alelnöke a Haon érdeklődésére elmondta, idén a világ minden tájáról érkeztek csapatok, hogy megmutassák, az ő nemzeti ételük a legfinomabb. Tavaly huszonnégy főzőcsapat vett részt a fesztiválon, ez a szám 2024-ben harmincra duzzadt. 

Az alapvető szellemisége a food day-nek az, hogy a különböző nemzetek hallgatói, akik itt tanulnak nálunk az egyetemen, a kultúrájukat a tradicionális ételeiken keresztül tudják prezentálni, és egy kicsit közelebb kerüljenek a város lakóihoz. Azt tapasztaljuk, hogy a külföldiek, valamint a helyiek számára is egyre keresettebb a rendezvény, több csapat szeretne részt venni, illetve a környező városokból is nagyobb számban érkeznek

 – emelte ki. Hozzátette, a food day-re valamennyivel több mint 2 ezer látogatót vártak.

A rendezvényen a látogatók nem csak az ételekbe kóstolhatnak bele, de megízlelhetik a debreceni esti/éjszakai életet is, ugyanis szenzációs énekeseket, pazar zenekarokat és egyedülálló tradicionális előadásokat is tartogat magában a Debreceni Egyetem rendezvénye, mely mind távoli vidékre kalauzolja el a bulizni vágyókat.

A bevétel nagy részét a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlják fel, ami az elmúlt években már bevált szokássá vált.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában