2024.05.03. 19:00
Food day: volt minden, jiaozi, fejioada és coxinha is – fotókkal, videóval
Tizenhetedjére is megnyitotta kapuit a Debreceni Egyetem konyhaművészeti eseménye a Nagyerdei Stadion előtt. Az International Food Day gasztronómiai fesztiválra mintegy 22 ezer adag étellel készültek.
Ízkavalkád és határtalan jókedv jellemezte az International Food Day gasztronómiai fesztivált
Forrás: Kiss Annamarie
Óriási érdeklődés övezte a Debreceni Egyetem idei nemzetközi konyhaművészeti rendezvényét, pénteken kora délután már kígyózó sorok álltak a standok, valamint a bejárat előtt. A város egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényére rengetegen érkeztek, akik harminc ország nemzeti ételeiből válogathattak. Az International Food Day gasztronómiai fesztiválon a Debreceni Egyetem albán, algír, angolai, bangladesi, brazil, dél-afrikai, egyiptomi, Fülöp-szigeteki, indiai, iraki, izraeli, japán, jordán, kazah, kenyai, kínai, koszovói, laoszi, libanoni, marokkói, nigériai, pakisztáni, palesztin, Srí-lankai, szír, szudáni, thaiföldi és tunéziai hallgatói adtak ízelítőt nemzeti ételeikből.
Az International Food Day gasztronómiai fesztivál séfjei
A rendezvény a harminc nemzetközi csapatával szó szerint kinőtte az előző helyszínt (eddig az Egyetem tér előtt volt megszervezve), így idén a debreceni Nagyerdei Stadion előtt táboroztak le. Az ünnepélyes megnyitón a Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán, valamint Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelték, nagyon örülnek annak, hogy idén már a tizenhetedik International Food Day-en köszönthetik a hallgatókat, akik évről évre egyre többen érkeznek a gasztronómiai fesztiválra.
International Food Day Debrecenben
Fotók: Kiss AnnamarieÍnycsiklandozó főtételek és desszertek
Mindenféle finomságot rejtettek a standok, mi szem-szájnak ingere, azok, akik szeretik az ételkülönlegességeket, biztosan nem csalódtak. A konyhák ínycsiklandozó választékával találkozhattak az ételek szerelmesei, akik a sóstól kezdve az édesen át mindent megízlelhettek, amit csak megkívántak.
Ha a brazil ételek körül sétáltak a résztvevők, akkor minden bizonnyal megakadt a szemük a feijoada elnevezésű ételen: mint megtudtuk, a feijoada húsból és szemes babból készült egytálétel. Portugál eredetű, és az egész portugál nyelvterületen ismert és népszerű. A brazil feijoada Brazília nemzeti ételének számít. Igencsak sokan álltak sorba a finomságért, ami egyáltalán nem meglepő, az illatát megérezve még az is éhes lett, aki előtte ebédelt. Ugyanennél a standnál azok sem maradtak éhesek, akik inkább a szárnyas ételekre esküsznek. A coxinha névre hallgató ínyencség népszerű étel Brazíliában, amely apróra vágott vagy felaprított csirkehúsból áll, tésztába borítva, mondhatni könnycseppre emlékeztető formára formázva, tépázva és megsütve – ezt bizony mi magunk is megkóstoltuk, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy az interneten utánanézünk a pontos receptnek, annyira finom fogás!
A halételek szerelmesei sem maradtak éhen, kínáltak roston sült keszeget házi lepénnyel, roston sült törpe harcsát, valamint sült pontyot kerti zöldségekkel. No, de ez még nem minden! Jól tudjuk, ha befejeztük a főételt, akkor bizony valami édesre vágyunk, amiből akadt szép számmal, porcukorral hintett fánkot és rétest is kóstolhattuk.
A sorok között lépegetve megtapasztalhattuk, valóban rengeteg hallgatót érdekel az International Food Day gasztronómiai fesztivál, azonban a fiatalok nem csak a barátaikkal érkeztek, sok szülővel, nagyszülővel is találkoztunk, akik mosollyal az arcukon vártak arra, hogy egy-egy ízletes fogást megízlelhessenek. Villantak a vakuk, készültek a közös fotók és szelfik, láthatóan a külföldi hallgatók minden pillanatot szerettek volna megörökíteni.
Évről évre egyre növekszik az érdeklődés
Melis Dávid, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának külföldi hallgatókért felelős alelnöke a Haon érdeklődésére elmondta, idén a világ minden tájáról érkeztek csapatok, hogy megmutassák, az ő nemzeti ételük a legfinomabb. Tavaly huszonnégy főzőcsapat vett részt a fesztiválon, ez a szám 2024-ben harmincra duzzadt.
Az alapvető szellemisége a food day-nek az, hogy a különböző nemzetek hallgatói, akik itt tanulnak nálunk az egyetemen, a kultúrájukat a tradicionális ételeiken keresztül tudják prezentálni, és egy kicsit közelebb kerüljenek a város lakóihoz. Azt tapasztaljuk, hogy a külföldiek, valamint a helyiek számára is egyre keresettebb a rendezvény, több csapat szeretne részt venni, illetve a környező városokból is nagyobb számban érkeznek
– emelte ki. Hozzátette, a food day-re valamennyivel több mint 2 ezer látogatót vártak.
A rendezvényen a látogatók nem csak az ételekbe kóstolhatnak bele, de megízlelhetik a debreceni esti/éjszakai életet is, ugyanis szenzációs énekeseket, pazar zenekarokat és egyedülálló tradicionális előadásokat is tartogat magában a Debreceni Egyetem rendezvénye, mely mind távoli vidékre kalauzolja el a bulizni vágyókat.
A bevétel nagy részét a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlják fel, ami az elmúlt években már bevált szokássá vált.