Munkácsy-kép: a kormány adjon tájékoztatást!

Útnak indult Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Déri Múzeumból
Útnak indult Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Déri Múzeumból - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az Együtt-PM helyi szervezete tudni akarja, hogy a kormány valóban mindent megtett-e annak érdekében, hogy Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának első darabja, a Krisztus Pilátus előtt című festmény Magyarországon, illetve Debrecenben maradhasson?

Mint ismeretes, a festményt vissza kellett szállítani Kanadába, miután a kabinet tárgyalásai a festmény megvásárlásáról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról nem jártak sikerrel.

Az Együtt-PM szerint óriási veszteség ez a városnak, illetve a magyar kulturális életnek. Ezért arra kérik a kormányt, hogy számoljanak be a tárgyalásokról és adjanak magyarázatot arra, miért nem jártak sikerrel a magas szintű egyeztetések.

Tudni akarják, hogy igazak-e azok a sajtóban megjelent hírek, miszerint a kormány még csak nem is válaszolt a tulajdonos Hamilton Galéria ajánlatára. Ha a kormány valóban mindent megtett annak érdekében, hogy Munkácsy festménye Magyarországon maradhasson, akkor mutassa be a kanadai ajánlatra adott hivatalos válaszát – kérte az ellenzéki párt.

HBN