Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.14. 12:56

Vegetáriánus szerelmi történet a Móricz Zsigmond Színházban Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A Móricz Zsigmond Színház évek óta törődik az egészen kicsikkel is. Ezért aztán időről időre megmutat valami varázsosat is a színpadon.</p>

Így történt ez legutóbb, amikor Egressy Zoltán munkáját, a Fafeye, a tengerész című játékot állították színpadra. A gyerekek már akkor lelkesedésben törtek ki, amikor pénteken elsötétült a nézőtér.

Szerencsére – ez a színház varázsa – abbamaradt a zajongás, s a gyerekek figyelemmel követték a történetet. A jóság, a tisztesség győzelmét, ami ebben a korban természetes módon valósul meg.

Mészáros Zsófia látványos jelmezeket és díszletet álmodott a színpadra, Olt Tamás muzsikája olykor a slágerrel is kacérkodott. A szöveg több ötletet is elbírt volna, így helyenként az unalomba fulladt, s ezen még az sem segített, hogy csikorgósan didaktikus („a szépségnél fontosabb az ész” stb) volt.

Molnár-Keresztyén Gabriella rendezését leginkább az jellemezte, hogy kézben tartotta az előadást, s elgondolta, minek örülnének a gyerekek. A kis közönségben megvolt az igény az azonosulásra, erre azonban nem adott módot a játék, pedig ez mindig hatásos és élménnyel járó izgalom lehet a gyerekek számára. Voltak erre mutató kísérletek a nézőtéren, de a színészek nem reagálhattak ezekre.

Szerethető volt Nagyidai Gergő sutasága, Petneházy Attila humorban gazdag játéka, Olt Tamás Buttandere, Tóth Zoltán László kikiáltója, vagy Koblicska Kálmán Bittnere és Molnár Mariann Paradicsom-lánya.

Zöldséges szerelem

Fafeye, a kissé bugyuta, ám igen jólelkű tengerész hajótörést szenved. Egy kis városkába vetődik, ahol a még kevesebb eszű, ám velejéig gonosz Buttander tartja rettegésben a lakókat. Köztük Paradicsomot, a helyi zöldséges szépséges lányát, akit ráadásul feleségül akar venni. Fafeye besóskázik – friss zöldségben az erő, éljen a vitamin – és munkához lát. Végül természetesen Paradicsom kezét is elnyeri, a városlakókat is megszabadítja…

- Nagy István Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!