Nagyvilág

2018.01.03. 15:18

Teszt: Ismered az orvostudomány legfrissebb felfedezéseit?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mely dolog látványa okozhat migrént? Milyen módszerrel vethetünk véget a horkolásnak? Temérdek különös és egyben szenzációs felfedezést tettek 2017-ben a kutatók az orvostudomány területén. Vajon hozzátok is eljutottak a legfrissebb vizsgálati eredmények? A tesztből kiderül!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mely dolog látványa okozhat migrént? Milyen módszerrel vethetünk véget a horkolásnak? Temérdek különös és egyben szenzációs felfedezést tettek 2017-ben a kutatók az orvostudomány területén. Vajon hozzátok is eljutottak a legfrissebb vizsgálati eredmények? A tesztből kiderül!

1. Melyik kenyérre kenhető élelmiszer segíti nagyban az agyműködést?

A, Dzsem

B, Mogyoróvaj

C, Marmite

Válasz: C

Aki kicsit is jártas a brit gasztro-kultúrában, annak bizonyára ismerősen cseng a Marmite kifejezés. Ez egy olyan élesztős krém/szósz, amelyet a sörgyártás melléktermékéből készítenek. Főleg vajas pirítósra felkenve fogyasztják, vagy sajtos szendvicset készítenek vele. Mivel íze hasonlít egy erős marhahúsleves-koncentrátumhoz, sokszor forró vízben feloldva, meleg italként kortyolják. Az agyműködésre a teória szerint magas B12-vitamin tartalma miatt van pozitív hatással.

2. Kiderült, hogy a vakbél, amelyet eddig "fölösleges" szervként ismertünk, mégis fontos szerepet tölt be. Vajon miben?

A, Vörösvérsejteket képez

B, Bélbaktériumokat tárol

C, Rostokat bont le

Válasz: B

Természetesen ha begyullad, akkor jobb kint, mint bent, de egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy a vakbéllel rendelkező emlősök szervezete könnyebben tudja stimulálni a hasznos bélbaktériumok szaporodását, így betegség esetén gyorsabban is gyógyul.

3. Meglepő, de ennek a dolognak a látványa migrént, vagy akár epilepsziás rohamot idézhet elő. Melyik az?

A, Rózsaszín virágok

B, Zebrák

C, Vörös macskák

Válasz: B

A zebrák csíkos motívumának látványa egyszerre sok-sok agyi idegsejtet hoz működésbe, amely egyenes út lehet a fejfájás és a roham kialakulásához.

4. Mi segíthet a szervezetednek az influenzaszerű megbetegedések legyőzésében?

A, Karemelés

B, Kávéfogyasztás

C, Vidámság

Válasz: C

Ha netán elkapjuk az influenzát, kezdjünk bele egy olyan tevékenységbe, amely örömöt okoz számunkra. A jókedvű emberek szervezete ugyanis sokkal könnyebben legyőzi a vírust, mint szomorkás társaiké.

5. Milyen testgyakorlat segíti a horkolás megszüntetését?

A, Felülések

B, Vádliemelés

C, Súlyzózás

Válasz: B

Bár a fogyást nem sokban segíti elő, a horkolás ellen kiváló módszer lehet a vádliemelés. A legfrissebb teória szerint ugyanis a horkolást az okozza, hogy a lábszárban a nap folyamán a sok üléstől folyadék gyűlik össze, amely folyadék éjjel, amikor testünket vízszintesbe helyezzük tovább vándorol, akár egészen a torkunkig. Ezért aztán lefekvés előtt nem árt egy kicsit megmozgatnunk a végtagjainkat.

6. Mely vértípus hordozza magában a legkevesebb kockázatot az impotencia szempontjából?

A, A

B, B

C, O

Válasz: C

Egyelőre a kutatók sem tudnak pontos magyarázatot adni, de a dolog miértjének valószínűleg ahhoz van köze, hogy a C vértípussal rendelkezők szervezete valamiért erőteljesebben védi az érrendszert.

7. A nők teste kétszer annyit produkál belőle egyetlen nap alatt, mint a férfiaké. Mi az?

A, Pislogás

B, Lépés

C, Szívdobbanás

Válasz: A

A nők szeme sokkal könnyebben kiszárad, mint a férfiaké, főként a kor előrehaladtával, ezért jóval több pislogásra van szükségük a szem nedvesen tartása érdekében. Ha már itt tartunk, felmérések szerint a nők szíve percenként 78-82 alkalommal dobban, míg a férfiaké körülbelül 70-szer, vagy 72-szer, továbbá a gyengébbik nemhez tartozók 24 óra alatt átlagosan 4908-at, míg a férfiak 5982-őt lépnek.

8. Mi az a betegség, amely súlyosabb tüneteket produkálhat, amennyiben nem tusolunk úszás előtt?

A, Lábgomba

B, Kötőhártya-gyulladás

C, Asztma

Válasz: C

Az uszodai klóros környezet nem csak a levegőből beszívott vegyszer miatt lehet veszélyes egy légzőszervi betegnek, hanem amiatt is, ha ez a kemikália közvetlenül érintkezik a test izzadt, baktériumokkal teli felületével. Ezért mindenképp ajánlatos úszás előtt lezuhanyozni, nemcsak higiéniai, de biztonsági okokból is.

9. Melyik gyógymód mutatkozik hatásosnak az ekcéma és a gyulladásos bélbetegségek esetében?

A, Féregpete fogyasztása

B, Kígyóméregből készült krém

C, Piócás kezelés

Válasz: A

Egyre népszerűbb a féregterápia, amelynek pozitív hatásait egyelőre nem bizonyították széleskörű kutatások, de a nagyobb cégek esküsznek rá. A módszer lényege, hogy amint a féreg a szervezetünkbe jut, az immunrendszer annak kiiktatásával lesz "elfoglalva" és nem pedig azzal, hogy saját maga ellen forduljon. A kutatók a Crohn-betegség kezelésében is hatalmas előrelépést várnak a féregterápiától.

10. Milyen különös mellékhatás lép fel D-vitamin hiányában?

A, Élénksárga vizelet

B, Lassú sétatempó

C, Tompuló szagérzékelés

Válasz: B

Egészen egyszerű a magyarázat: D-vitamin hiányában legyengül az izomzat, ezért nyilván a járásunk is lomhább, nehézkesebb lesz.


[related-post post_id="3690380"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!