Nagyvilág

2008.10.21. 10:53

Sztrájk miatt lebénult Görögország

<p>Szinte teljesen leállt kedden az élet Görögországban, miután két jelentős szakszervezet is egész napos sztrájkot hirdetett.</p>

Az érdekvédők azért döntöttek a munkabeszüntetés mellett, hogy rávegyék a konzervatív kormányt a jövő évi gazdasági reformok megváltoztatására.

A köz- és a magánszféra dolgozói elégedetlenek a kormány nyugdíjrendszert érintő változtatásaival, a magas adókkal és a privatizációval. A szakszervezetek szerint a reformok hatására sokan elveszthetik állásukat, és csökkennek a szociális kiadások is. Görögországban kedden zárva maradnak az iskolák, bíróságok, szünetel a városi és a városközi vasúti forgalom, nem indulnak kompok a szigetekre, több, Athénból induló gépet is töröltek a dolgozók, illetve a légiirányítók sztrájkja miatt. Az újságírók is beszüntették a munkát: sem újság nem jelenik meg kedden, sem pedig híradó nem készül.

Az érdekvédők azt mondják: ha a kormány nem változtat politikáján további sztrájkokat is szerveznek. Görögországban idén egyébként már több egész napos munkabeszüntetést is szerveztek a szakszervezetek.

Ezek is érdekelhetik