Magyarország

2013.04.22. 17:02

Már nem titkosak a Portik-Laborc-találkozók dokumentumai

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Az Alkotmányvédelmi Hivatal a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait felülvizsgálta, a minősítésüket megszüntette, így azok már nem titkosak.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Az Alkotmányvédelmi Hivatal a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait felülvizsgálta, a minősítésüket megszüntette, így azok már nem titkosak.

A hivatal honlapjára, az ah.gov.hu-ra hétfő délután feltett közleményben azt írták: az Alkotmányvédelmi Hivatal mint minősítő az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi állásfoglalására, valamint a belügyminiszter utasítására tekintettel, a minősített adat védelméről szóló törvény alapján járt el. A hivatal felülvizsgálta a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait, és ennek eredményeként a minősítésüket megszüntette - áll a közleményben.

A hivatal honlapján ezzel kapcsolatban más nem olvasható.

A Belügyminisztérium hétfő kora délután közölte az MTI-vel: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a szakértői bizottság jelentése alapján javasolta a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók alapján készített dokumentumok minősítésének feloldását és teljes (az elejétől a végéig terjedő), anonimizált változatának nyilvánossá tételét. Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatása nyomán utasította az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy a két leirat minősítését vizsgálja felül - írták.

A Pintér Sándor által felkért, Gálszécsy András volt titokminiszter által vezetett szakértői bizottság arról készített jelentést, hogy a nemzetbiztonsági és egyéb szempontokat - például a személyiségi jogok esetleges sérülését - is figyelembe véve mi hozható nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója közötti - 2008 nyarán a titkosszolgálat által rögzített - beszélgetésekből.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!