Magyarország

2012.07.17. 16:32

Németh Zsolt: biztatóak a jelek az együttműködésben a szlovák kormánnyal

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) - Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint biztatóak a jelek az együttműködésben a Fico-kormánnyal, a cél az, hogy fennmaradjon az előző szlovák kabinettel kiépített párbeszéd.

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) - Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint biztatóak a jelek az együttműködésben a Fico-kormánnyal, a cél az, hogy fennmaradjon az előző szlovák kabinettel kiépített párbeszéd.Az államtitkár azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy kedden előadást tartott a Rákóczi Szövetség által rendezett Kárpát-medencei történelemtanárok táborában, Gyöngyösön. Az eseményen azt mondta, meghökkentő változást jelent a Fico-kabinet részéről tapasztalható együttműködési hajlandóság a közös érdekek mentén, Magyarország érdeke, hogy ebből gyakorlati eredmények származzanak.

Németh Zsolt az MTI-nek kifejtette, az együttműködés legfontosabb vonatkozása az, hogy az elkövetkezendő időben több, a két ország európai uniós tagságából adódó közös érdekét együtt fogalmazzák meg és képviseljék. Ilyen például a következő többéves (2014-2020) költségvetés tekintetében a kohéziós politika megerősítése, a források megőrzése - mutatott rá.

Úgy fogalmazott, a két ország közötti sikeres együttműködésben kulcsszerepet játszhatnak a vegyes bizottságok. Az első ülés keretében a múlt héten az európai ügyekért és az euroatlanti integrációért felelős magyar-szlovák vegyes bizottság tagjai tanácskoztak.

Fontos célnak nevezte a határtérség fejlesztési programjait, az infrastrukturális fejlesztéseket - például a Miskolc és Kassa, valamint a Pozsony és Rajka közötti autópálya-fejlesztést továbbá újabb Ipoly-hidak építését - és a kistérségi együttműködés fokozását. Ezeknek megvalósítására megvan a szándék, így jók az esélyek - hangsúlyozta.

A felvidéki magyarság helyzetét illetően azt mondta, a két ország külügyminisztereinek megbízottjai hamarosan megkezdik az egyeztetéseket és javaslatot tesznek "a kialakult helyzet rendezésére". Az oktatási ügyekkel kapcsolatban lényeges célként emelte ki a révkomáromi Selye János Egyetem státuszának megőrzését, a nyelvi jogokat illetően pedig közölte: "várakozásokkal tekintünk arra, hogy miként fogja Szlovákia a nemzetközi ajánlásokat teljesíteni".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!