Magyarország

2008.05.20. 06:06

A szlovákok 30, a csehek 60 százalékkal többet keresnek, mint mi

<p>Az egyes ágazatok átlagfizetései közötti különbség két és félszeres is lehet; legjobban a banki és informatikai területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban dolgozók keresnek Magyarországon.</p>

A Merces bérinformációs portál három országban, 53 gazdasági szektort átfogó összehasonlítást végzett.

Csehország, Szlovákia és Magyarország átlagfizetéseinek összehasonlításából kiderül, az országok között nincs jelentős eltérés az egyes szektorok sorrendjét tekintve.

Hasonlóság mutatkozik abban is, hogy mindhárom országban akár 2,5-szeres különbségek is lehetnek az egyes ágazatok átlagfizetései között.

A fizetési különbségeket az egyes országokon belüli régiós eltérések tovább növelhetik, a fővárosokban megközelítőleg a kétszeresét lehet keresni ugyanazzal a munkával, mint a legrosszabbul fizetett megyékben.

Az országok között különbség az átlagfizetések nagyságában érhető tetten, Csehországban nagyobb fizetést kapnak a munkavállalók, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. Mivel az adórendszer eltérő, nettó fizetést tekintve a magyarok keresnek a legkevesebbet. Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal magasabb a nettó fizetése az ugyanabban a munkakörben dolgozóknak.

  • Már nem irtják a kullancsokat
  • Vallott a makói hármasgyilkos
  • Papucsa miatt nyelte el a Tisza?  Video Egyeki tragédia 2008.05.19. Video Video 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!