Magyarország

2008.02.26. 14:27

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Fidesz

<p>Budapest - Még mielőtt aláírná a miniszterelnök a Déli Áramlat megvalósításáról szóló kormányközi megállapodást, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Fidesz.</p>

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy egy 300 milliárd forintos beruházásról úgy írjanak alá megállapodást, hogy arról semmiféle tájékoztatást nem kapott a magyar Országgyűlés. Navracsics Tibor frakcióvezető ezért levélben fordult az Országgyűlés elnökéhez és sürgősen rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte.

Szerdai sajtótájékoztatóján a frakcióvezető idézte a Financial Times című napilap írását, amely szerint a Déli Áramlat megvalósítása lehetetlenné teszi a Nabucco gázvezeték megépítését, amely mellett Magyarország elkötelezte magát. Navracsics azt is hangsúlyozta, hogy egyes hírek szerint Veres János pénzügyminiszter az utóbbi időszakban többször járt Moszkvában egyeztetni.

A politikus szerint a magyar Országgyűlésnek tudnia kellene, hogy milyen összetételű társaság alakul a Déli Áramlat megvalósítása kapcsán, amelyben 50 százalékban orosz, 50 százalékban magyar szereplők vennének részt, illetve tudnia kellene, ki finanszírozná és hogyan a beruházást, és az egész elképzelés hogyan illeszkedik a magyar energiapolitikai koncepcióba, amelyről egyéként éppen most tárgyal a parlament.

A Fidesz elengedhetetlennek tartja csütörtökig a rendkívüli ülés össszehívását és erre szerintük van is módja a Házelnöknek. Navracsics Tibor megemlítette, hogy szerdán reggel a gázvezeték-ügy kapcsán összevontan ülésezik az Országgyűlés gazdasági, külügyi és integrációs bizottsága.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!