Vízilabda

2024.01.04. 13:04

Kezdődik a vízilabda Eb, Kádár Kálmán a magyaroktól dinamikus játékot vár

A DVSE edzője kiemelte, nagy előny, hogy hazánk legjobbjai már korábban kivívták az olimpiai részvételt.

Tóth Huba Elemér

A magyar pólósok foggal-körömmel küzdenek majd a sikerért

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Csütörtökön megkezdi szereplését a zágrábi-dubrovniki Európa-bajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a csoportkörben Görögországgal, Grúziával és Olaszországgal néz szembe. A DVSE-nél edzősködő Kádár Kálmán számára ismerős a közeg, hiszen korábban egy olimpia, öt világbajnokság és számos világkupa mellett hat Európa-bajnokságon is részt vett. A Haon utánajárt, hogy a debreceni szakember hogyan követi majd az eseményeket, és milyen játékot vár a magyaroktól.

– Már alig várom, hogy elkezdődjenek az Eb-mérkőzések – kezdte Kádár Kálmán. – A magyarok találkozóit kiemelt figyelemmel kísérem majd, a csütörtöki nyitányon a görögök ellen rögtön egy szoros, izgalmas összecsapásra számítok. Decemberben az E.on-kupán – hazánk legjobbjai felkészülési meccset vívtak a spanyolokkal, a románokkal, a szerbekkel és a németekkel – a lelátóról figyeltem a csapatot, és egy nagyon szimpatikus társaságot láttam a medencében. 

Akkor pörgős, nagyon dinamikus játékkal próbáltak előrukkolni, és szerintem ez még csak az előszele volt annak, amit majd a folytatásban látunk. Szerencsére a magyarok vb és olimpiai kvótával a zsebükben már nyugodtabban is játszhatnak, mint a többi csapat. Még a görögök azok, akik korábban kivívták az olimpiai részvételt, de a többi válogatott most kiemelten fog pedálozni a kvótákért

 – hangsúlyozott a Haonnak.

Kádár Kálmán
Fotó: DVSE-archív

Tanítványának is szurkol

Kádár Kálmán azt is elmondta, hogy a magyarokat ahogyan mindig, most is döntőbe várja. A szakember reméli, hogy egykori játékosa, a DVSE-ben nevelkedő Fekete Gergő – jelenleg az FTC pólósa – is jól teljesít majd.

 – Nyilván arra számítok, hogy Magyarország megnyeri az Európa-bajnokságot. Azonban most több együttes is hasonló szinten van, nüanszokon fog múlni ki lesz a végső győztes. Fekete Gergővel még a kiutazás előtt beszéltem, neki is nagyon szurkolok, hogy minden a lehető legjobban összejöjjön – fogalmazott.

Fekete Gergőt Debrecenben jól ismerik
Fotó: Nemzeti Sport-archív

Arról is szó esett, hogy Kádár Kálmán szeretne a helyszínen szurkolni, és a csoportkörös mérkőzések után valószínűleg el is látogat majd a zágrábi uszodába. – Még egyelőre nem tudom megmondani, hogy melyik meccsen leszek ott, de ha már ilyen közel van az Eb, szeretném a lelátóról is követni az eseményeket. 

Nyilván minden meccset megnézek, amit csak tudok. Edzőként még érdekesebb számomra megfigyelni, hogy a csapatok milyen taktikával készülnek, és mikor vannak igazán csúcsformában a játékosok. Ritkaság, hogy nyolc hónapon belül vb, Eb, és még olimpia is legyen, így ez hatalmas kihívás mind a trénerek, mind a vízilabdázók számára

 – mondta.

Jó folytatásban bízik

Kádár Kálmán röviden még arról is beszélt, hogy a DVSE-vel januárban újult erővel készülhetnek az OB1/B februári folytatására. – Ha az utolsó bajnoki mérkőzésünket megnyertük volna az OSC ellen, akár még a második pozícióban is állhatnánk a tabellán, viszont kikaptunk, és így csak az ötödikek vagyunk. Különleges a mostani helyzet, nem is emlékszem mikor fordult elő utoljára, hogy 13 fordulót követően az első nyolc helyezett között mindössze 4-5 pont különbség legyen. Nem lefutott tehát még a verseny, remélem jól sikerül a felkészülésünk, és a folytatásban még előrébb léphetünk – zárta.

A magyar férfi vízilabda-válogatott kerete a 2024-es zágrábi Eb-re:

Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa), Gyapjas Viktor (BVSC)

Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (Vasas), Fekete Gergő (Ferencváros), Hárai Balázs (OSC), Kovács Péter (BVSC), Molnár Erik (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Pohl Zoltán (Ferencváros), Szeghalmi Zsombor (Szolnoki Dózsa), Tátrai Dávid (BVSC), Varga Vince (Ferencváros), Vigvári Vendel (Ferencváros), Vigvári Vince (OSC), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

A magyar férfi vízilabda-válogatott programja:

B-csoport (Zágráb)

Január 4., csütörtök

19.00: Magyarország–Görögország (tv: M4 Sport)

Január 6., szombat

17.00: Magyarország–Grúzia (tv: M4 Sport)

Január 8., hétfő

19.00: Magyarország–Olaszország (tv: Duna World)

Január 12., péntek

15.00: negyeddöntők

Január 14., vasárnap

15.00: az 5–8. helyért

16.30: elődöntők

Január 16., kedd:

15.00: helyosztók

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában