Ünnepi podcast

2023.12.21. 20:00

„A mamákat ne sértsük meg, de mértékkel étkezzünk” – állítja a debreceni személyi edző

A debreceni Bezzeg Zoltán immár hét éve foglalkozik testépítéssel.

Orosz Krisztofer

A debreceni személyi edző szerint sosem késő elkezdeni a mozgást

Forrás: Napló-archív

Ha új esztendő, akkor újévi fogadalmak. A decemberi időszakban előfordul, hogy néha elengedjük magunkat, s úgynevezett csalónapokat tartunk, miszerint sokszor korlátok nélkül eszünk. A debreceni személyi edző, Bezzeg Zoltán volt a H szektor ünnepi adásának vendége. Miként jut el valaki olyan pontra a szakmában, hogy megélhetési szinten is ez legyen a foglalkozása? Egyáltalán mi szükséges ahhoz, hogy egy sportszerető ember személyi edző legyen? 

Focista akart lenni 

A sportpodcast vendége elárulta, korábban futballozott, ám egy sérülés miatt nem úgy alakult a pályafutása, ahogyan azt tervezte. Már akadémista korában gyakran lejárt az edzőtermekbe, s akkor eldöntötte: ha nem a focival, akkor ezzel szeretne foglalkozni a jövőben. Bezzeg Zoltán elárulta, a mai napig követi a labdarúgást és büszke, hogy a Debreceni Labdarúgó Akadémián pallérozódhatott. – Egészen kicsi koromban a futball szerelmese lettem, idővel pedig a DVSC-ben játszottam. Egyébként már ekkoriban elkezdődött, hogy figyeljek az étkezésre, a pihenésre és még sorolhatnám. Nem úgy alakult a focista karrierem, ahogyan terveztem. 

Más szakirány felé kellett tekintenem, elvégeztem egy edzői képzést is, de a testépítés volt az, ami a legjobban megfogott.

A tanulással szerencsére nem volt probléma. Már akkor ott volt a gondolat, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, amikor az edzői képzést csináltam. Bátran mondhatom, nem bántam meg, hogy így alakult az életem – árulta el a fiatal szakember. 

Fontos a fokozatosság 

Manapság egyre gyakoribb, hogy a sportklubok szakembereinek edzéstervében már szerepel a konditermi edzés, amiről korábban sok szakember úgy tartotta, káros lehet a növekedésre. Bezzeg Zoltán szerint azonban mindent lehet, csak ésszel és mértékkel. – Egy részével egyetértek, amit akkor mondtak. Fontos, hogy legyen egy alapvető fizikum az edzéshez. Erősnek kell lenni a vázizomnak és a törzsizomnak is. Továbbá nem szabad egyből 200 kilókkal fekvenyomni. Ha megnézzük a külföldi futballistákat, van rajtuk rendesen izom, mégsem lassúak. 

Rendszert kell vinni az életünkbe, fokozatosan étkezni, figyelni a megfelelő alvásigényre és még sorolhatnám.

Ez egyébként nem csupán a tréningekben segíthet, az egész életünket megváltoztathatja. Aztán ki tudja, én is beleszerettem a sportba és ebből élek – mondta. 

Hogyan étkezzünk? 

Töltött káposzta, sültek, sütemény, diós, mákos. Csak néhány ünnepi étel, ami elmaradhatatlan karácsonykor. A legnagyobb kérdés persze, mit ehetünk, s mit nem? A debreceni személyi edző szerint mindenből falatozhatunk, de csak mértékkel. Az egyik legfontosabb azonban az, hogy a mamákat meg ne sértsük! – Egy szót mindenki ismer a karácsonyra: „zabáltam”! Ezzel semmi probléma sincs persze, csak figyeljünk a mozgásra is. Ebben az időszakban kevesebben vannak a termekben, de januárban jönnek az újévi fogadalmak. 

Az ünnepi időszakra mégiscsak azt mondhatom: „a mamákat meg ne sértsük”.

Persze, tíz töltött káposzta helyett, elég mondjuk négyet megenni. Egyébként az étkezés is emberfüggő, de a megfelelő mozgással sokkal több minden megengedett – fogalmazott. 

Bezzeg Zoltán végezetül hozzátette, minél tovább szeretne a szakmában dolgozni. Elmondása szerint örömöt okoz neki, amikor látja vendégein a fejlődést. Számára fontos, hogy egy személyi edző hiteles legyen, így a kor nem feltétlen szabhat határt, meddig foglalkozhat főállásban emberekkel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában