Böjte Csaba előadása Debrecenben

2023.12.06. 21:32

Karácsonykor te légy az ajándék, Jézus sem egy csóró mennyei szuvenírrel jött!

Legyünk egymás ajándékai címmel tartottak beszélgetést Böjte Csabával a Székelyhíd szerelem-ösvénye fotókiállítás megnyitóját követően december 6-án a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központjában.

Kosztin Éva

Böjte Csaba tartott előadást az MCC debreceni központjában

Forrás: Czinege Melinda

– Azért vagyunk a világon, hogy egymás ajándékai legyünk – hangzott el a beszélgetés során, ahol először arra keresték a szervezők a választ, mit üzen az advent 2023-ban.

Az advent arról szól, hogy Jézus születésére készülünk. Mivel Jézus az Atya ajándéka volt, magunknak is azt a kérdést kell feltennünk, hogy mi hogyan tudnánk szüleinknek, barátainknak, szerelmünknek ajándékká válni

– fogalmazta meg a ferences rendi szerzetes a debreceni programon. Hozzátette, ez ugyan egy életre szóló feladat, mégis reméli, hogy a hallgatóság úgy távozik, hogy elhatározza, Isten áldása és nem Isten verése szeretne lenni ezen a földön.

Legyetek jók, ha tudtok

Arról is kérdezték Böjte Csabát, hogy a felnőttek hogyan vállalhatnak nagyobb felelősséget az ajándékká válásban. A szerzetes szerint ehhez az kell, hogy az ajándékozás során ne az anyagiakra helyezzük a hangsúlyt. – Pár éve karácsonykor eldöntöttem, hogy a gyerekeimet a jó cselekedet örömével ajándékozom meg. Megkértem őket, hogy a saját Mikulás-ajándékaikból állítsanak össze csomagokat, amiket végül karácsonyi műsorral egybekötve női elítélteknek adtak át. Még a börtönparancsnok is törölgette a szemét, akkora volt a sírás az örömtől. A gyerekeknek ez életre szóló élményt jelentett. Ilyen szituációkat kell teremteni, ahol érzik, mennyire jó jónak lenni – nyomatékosította.

Úgy látja, legtöbbször nem tudunk egymás örömének örülni, ezért idén karácsonyi ajándékként 4 csapat részvételével focitornát szervez. A meccsek alatt a gyerekek biztathatják egymást, szurkolhatnak a másik sikeréért, hogy hajrá, gyerünk, meg tudod csinálni! Mint elmondta, a döntő előtt tartanak majd egy szentmisét a focipálya közepén és egy kórus is fel fog lépni.

Kapnak a gyerekek egy-egy cipősdoboznyi ajándékot a rendezvényen, de az igazi ajándék a meccs, az ének és Isten jelenléte lesz

– hangsúlyozta.

Öröm, boldogság

Böjte Csaba felhívta rá a figyelmet, hogy ne csak az ünnepi időszakra szóljanak a jó cselekedetek.

– Életünk minden perce legyen ajándék a környezetünknek – mondta. A szerzetes azt vallja, életünk akkor nyer értelmet, amikor létünk áldássá válik valaki számára. –Nem azért vagyunk a világon, hogy fakírok legyünk, arra születtünk, hogy boldogok legyünk, az Atya is annak örül, ha haladunk és eredményeket érünk el. De fontos, hogy olyan kincseket gyűjtsünk, amik megmaradnak egy életre – se a cipő, se a ház, se a diploma nem ilyen. Éljünk szerényen, jó testvérekként! – szólította fel a megjelenteket.

CM20231206_Böjte Csaba előadás_kiállítás_HAON (15)
Forrás: Czinege Melinda

Zárásként azt tudakolták a szerzetestől, hogy ő mit kér karácsonyra. Böjte Csaba elmesélte, hogy mivel a betlehemezés hagyományát 800 éve a ferencesek indították, arra gondolt, ezt kellene megünnepelni.

Mivel ma már minden mobil, a Budapesti Nagycirkusztól kértem segítséget, akik adtak is egy mozgó betlehemes szekeret. Ezzel a szekérrel fogjuk járni a városokat, és előadjuk a Szállást keres a szent család című műsorunkat. Én azt kérem, hogy mindenhol jól süljön el a szereplés, és az embereknek segítsünk megérteni, hogy Isten ma is kopogtat

– avatott be.

Búcsúzásként azt üzente, ezen a karácsonyon mi legyünk az ajándék, Jézus sem egy csóró mennyei szuvenírrel jött – ő maga volt az ajándék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában