Extrém sportok

2023.09.11. 06:00

Lélegzetelállító deszkás trükköket láthattak a debreceniek – fotókkal

Mind versenyző, mind szövetségi versenyző dicsérte a debreceni pályát.

Molnár Szilárd

Szenteczki Dániel

Forrás: Kiss Annamarie

Gördeszkások népesítették be a hétvégén debreceni Extrémsport Parkot (DebEx), ugyanis a cívisvárosban rendezték a Magyar Gördeszka Bajnokság 2023-as street és park versenysorozatainak utolsó állomását. A versenyzők számos lélegzetelállító trükköt mutattak be, ami nem is csoda, hiszen válogatott versenyzők is voltak a mezőnyben. Rengetegen jöttek ki a debreceni létesítménybe, hiszen az Open kategóriában bárki kipróbálhatta magát.

Mindkettőt tudja

A Magyar Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség szakágvezetője, Takács-Kiss Márta a Haon érdeklődésére elmondta, az első nap a bajnoksággal párhuzamosan egy nemzetközi versenyt is láthattak az érdeklődők. – A magyar bajnokság utolsó fordulóján tartjuk Debrecenben. Szombaton a street, vasárnap a park versenyt rendeztük, szerencsére a debreceni pálya mindkettőre alkalmas. 

Az első nap a bajnoksággal párhuzamosan ment a World Rookie Tour, amely egy nemzetközi tehetségkutató versenysorozat fiataloknak. 

Utóbbira felkérték a magyar szövetséget, aminek természetesen szívesen eleget tettünk. Open néven egy új kategóriát találtunk ki idén, ami azoknak a 18 év felettieknek szól, akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel, de mégis szeretnék megmérettetni magukat – sorolta.

gordeszka-debrecen-haon-sport-hajdu-bihar-extrem-sport
Takács-Kiss Márta
Forrás:  Kiss Annamarie

A szakember elmondta, a versenyzőknek megadott időintervallum állt rendelkezésére, hogy bemutassák a trükkjeiket a pálya szélén álló bíróknak, akik pontozták a trükköket.

– Nagy segítség, hogy a gördeszkázás olimpiai sportág lett, azóta a magyar kormány is támogatja – hangsúlyozta a szakágvezető. – Három éve létezik az Országos Görpark Program, ami segíti az önkormányzatokat abban, hogy gördeszka pályákat építsenek. A program kapcsán felkérték a szövetséget, vállaljon szerepet abban, minden pálya olyan minőségben épüljön meg, hogy azzal az olimpiai sportokat tudjuk támogatni. A debreceni is egy világszínvonalú pálya, látszik is rajta, hogy nem elemekből állították össze, hanem a helyszínen kiöntött vasbetonból áll – nyilatkozta Takács-Kiss Márta.

Sokféle trükköt

Az egyik nagy név a tavalyi bajnok Szenteczki Dániel volt az indulók között. A válogatott deszkás elmondta, a szombati street bajnokság specialitása az volt, hogy inkább pörgött a gördeszka oldalirányban, mind jobbra, mind balra. – 

A pályának több szekciója van, lépcsőkorlátok, csúszópatkák, egy-két negyedív, ami azért jó, mert sokféle trükköt, kombinációt lehetett csinálni.

A vasárnapi park verseny helyszínének kialakítása különösen jó volt, megfelelőek voltak a méretei, viszonylag gyorsan lehetett benne menni, szépeket lehetett repülni – fogalmazott Szenteczki Dániel, aki elmondása alapján csak élvezni akarta a versenyt és a pályát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában