Jó embert kerestek

2023.05.11. 07:00

Gyermekotthonos focisták csalnak mosolyt a kis betegek arcára

Szabados Ádám freestyle-focista és tanítványainak története több mindenkinek az érdeklődését is felkeltette.

A Reménysziget SE csapata a 2022-es prágai világbajnokságon | Forrás: Reménysziget SE/Facebook

Portálunkon korábban már bemutattuk Szabados Ádámot, aki freestyle-focira tanít gyermekotthonos fiatalokat.

A hajdúdorogi fiatalember már évek óta Budapesten él, de még annál is régebben foglalkozik labdazsonglőrködéssel, még egy Guinness-rekord is fűződik a nevéhez.

Egy karácsony alkalmával sodorta az élet a Cseppkő Gyermekotthonba, ahol azóta is edzi és tanítja a fiatalokat. A szakember és tanítványai azóta számos fellépésen túl vannak, nemrég például a Berettyóújfaluban megrendezett Magyarország–Belgium futsalmeccs szünetében szórakoztatták a közönséget. 

Szerencsére ez a küldetés másnak is felkeltette az érdeklődését, ennek eredménye, hogy  a Duna TV Jó embert keresünk! című műsorában szenteltek egy epizódot Ádámnak és az általa mentorált gyerekeknek. Az egész onnan indult, hogy a remek sportolót még novemberben kérte fel a Duna TV, a Család barát magazinba a freestyle- foci szakosztállyal egy rövid bemutatóra. – Amikor a stáb kijött a helyszínre és látták, hogy mivel foglalkozunk, akkor Zakar Ádám szerkesztőnek ez nagyon megtetszett. Onnan jött az ötlet, hogy ez megérne akár egy hosszabb, önálló adást is – emlékezett vissza.

Szabados Ádám korábban már több kereskedelmi és sportcsatornán is szerepelt a televízióban. – Mondhatom, hogy nekem már van ilyen jellegű tapasztalatom, de szerettem volna, hogy a gyerekek is belekóstoljanak ebbe a világba.

A bemutatók és a szereplési lehetőségek hozzásegítik őket ahhoz, hogy minél inkább felkészültebbé váljanak. Fontosnak tartottam, hogy megtapasztalják milyen az, amikor összeszedetten el kell mondaniuk a gondolataikat

– fogalmazott. A szakember elárulta, eleinte meglehetősen tartottak a srácok attól, hogy a televízióban szerepeljenek. – Kezdetekkor valóban lámpalázasak voltak egy kicsit, viszont ahogy megnyugodtak, szerintem nagyon ügyesek és talpraesettek voltak a kamerák előtt – vélekedett.

Az edző elárulta, hogy rengeteg előkészületet igényelt az adás felvétele, azonban maga a forgatás az egyetlen egy nap alatt zajlott le. – Két gyermekotthonnal és egy iskolával is le kellett egyeztetni, hogy mindenkinek megfelelő legyen az időpont, ez nagyjából egy másfél hónapos folyamat volt. A különböző engedélyektől kezdve a ruházaton keresztül nagyon sok minden volt amit el kellett intézni, meg kellett beszélni – jegyezte meg. 

A hajdúdorogi freestyle-os a sok tennivaló ellenére azon a véleményen van, hogy megérte nekivágni ennek a kihívásnak. –

A srácok szerencsére nagyon élvezték az egész forgatást, főleg a bemutatót. Azt pedig különösen, hogy utána trükköket taníthattak a gyerekeknek, akik aztán autogramot és közös fotókat is kértek tőlük

 – említette meg. – Az hatalmas dolog, hogy ők gyermekotthonosként más gyerekeket motiválhatnak egy sportág megismerésére – emelte ki. 

Ádám kiemelte, hogy egy nagyon szorgalmas társaság gyűlt össze, akik lelkesen járnak gyakorolni, azonban nem mindenkit sikerül meggyőznie, hogy érdemes elkezdeni, vagy akár folytatni. – Sajnos több olyan fiatal van, akin látom, hogy profi freestyle-os is válhatna belőle. Azonban elkallódik, vagy elmegy az élet egy olyan irányába, ami nem feltétlenül a legjobb. Ez olyankor szomorú, de sajnos nem tudok mit tenni, el kell fogadnom, hogy nem lehet mindenkit motiválni – osztotta meg gondolatait.

A freestyle-edző mellett jelenleg négy olyan fiú van, akikkel rendszeresen járnak bemutatókat tartani. – Nemrég voltunk velük a Déméter házban ahol leukémiás gyermekek lábadoznak csontvelő átültetés után. Eddig talán az a fellépésük volt a legnagyobb élmény.

Akkor szembesültek vele, hogy ők egy kórházban, beteg gyerekeknek mosolyt tudnak csalni az arcukra, és ennél jobb érzés talán nincs is a világon

– tette hozzá. 

Szabados Ádám végül egy kicsit a terveikről is beszélt. Elmondta, hogy a tavalyi évnek az volt a fő feladata, hogy a srácok olyan szintre jussanak, hogy elmehessenek fellépésekre. Idén pedig már azt tűzték ki célul, hogy minél több ilyen bemutatóra jussanak el.

A szakember nagy vágya lenne, hogy augusztusban elvigye a fiúkat a prágai freestyle-világbajnokságra,

azonban azt is megemlítette, hogy ez anyagi szempontból egyelőre meghaladja a korlátaikat.

Bakos Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában