Salakmotor

2023.05.29. 20:35

Az eső csak ijesztgetett, szuperdöntővel gördült le a függöny a debreceni salakünnepen – fotókkal

A cívisvárosi oválról négyen is továbbjutottak a svédországi Challenge-be.

Holder-Lebedevs-Jensen dobogóval zárult a debreceni kvalifikáció

Forrás: Molnár Péter

Jack Holder nyerte a Grand Prix-kvalifikáció debreceni versenyét. A csapatvilágbajnok ausztrál motoros különfutamon vívta ki a győzelmet a dán Michael Jepsen Jensent és a lett Andzejs Lebedevst megelőzve.

Négy kvalifikációt rendeztek a jövő évi Grand Prix-ba kerüléshez, ennek egyik állomása volt a hétfői debreceni verseny. A salakos nagyhatalmak képviselőt felvonultató mezőnyben az utolsó pillanatban változás történt: az eredetileg 3-as startszámmal nevezett francia David Bellego állapota sajnos nem javult a csütörtök esti angliai bukása után olyan mértékben, hogy vállalni tudta a GP-kvalifikációt, ezért, illetve az idő rövidsége, valamint a vonatkozó FIM-szabályok értelmében az eredetileg tartalékversenyzőnek nevezett Bárány Márk lépett a helyére.

A verseny délelőttjén leszakadt az ég, ezért a zsűri a versenyzők teljes egyetértésével törölte az edzést, így először a délutáni versenyen próbálhatták ki a Perényi Pál Salakmotor Stadion oválját a vaspapucsosok. Szerencsére az esőfelhők addigra elmentek, így kitűnő időben rendezték a viadalt. Az első futamban két magyar is érdekelt volt, Bárány mellett Magosi Norbert, a SpeedWolf Debrecen salakosa is ott volt a rajtnál. Mago remek rajtot fogott, és négy körön keresztül idegesítette a dán világklasszis Jensent, de végül másodiként ért be mögötte. A beugró Bárány leszakadva végzett a negyedik helyen. A második futamot a német Kai Huckenbeck magabiztosan nyerte volna, ha az utolsó körben nem adja meg magát a motorja, így a győzelem Lebedevs ölébe hullott. 

A harmadik futam hozta az első sztárparádét, a lengyel Janusz Kołodziej, a dán Andreas Lyager, a bemutatáskor legnagyobb ovációt kapott Holder, valamint a brit Adam Ellis feszült egymásnak, némi meglepetésre Ellis nyert Holder és Kolodziej előtt. 

Az első kör utolsó rajtjánál volt érdekelt a másik speedwolfos, Kovács Roland, de a magyar motorja lelassult, így utolsó lett. 

A második etapban gyorsan javíthatott, a hatodik futamban hozta is a kötelezőt, és egy gyengébb rajt után megelőzte a román Popát, jutalma egy pont lett. A kilencedik újfent nagyon erős négy kört ígért, szerencsére így is lett, Holder és Jensen „gyilkolta” addig egymást, amíg a dán motorja meg nem bicsaklott egy pillanatra, eldöntve az első hely sorsát – a harmadik a cseh Chulpac, a negyedik a finn Vuolas lett. Kovács Roland is hozta kötelezőt, és magabiztosan verte Bárányt a 11. futamban. A következőben Magosi állt rajtrácsra, és óriási csatában szerzett egy újabb pontot a dán Andreas Lyager kárára.

A 13. nem hozott szerencsét Kovácsnak, Jensen nyert Ellis előtt, az addig egyedüliként hibátlan Lebedevs csak harmadik lett.

A 16. futamban a viadalt feladó finn Salonen helyett a másik tartalékversenyző, Füzesi Richárd is bemutatkozott, Magosival vívtak volna csatát, ha a rutinos speedwolfos az első kanyart követően faképnél nem hagyja a többiekkel együtt. 

Mago egy ponttal gazdagodott, ezúttal nem volt esélye megfogni a második helyet.

Forrás: Molnár Péter

Az utolsó kör első futamában diadalmaskodó Jensen 13 ponttal biztosította a helyét a Challenge-be. A tizennyolcadikban Lebedevs kaparta ki magának a továbblépést, ugyancsak 13 egységgel. Eggyel később a két 9 pontos, Ellis és a svéd Jacob Thorssell püfölte egymást, az északi nyert, így 12 pontjával negyedik helyen végzett. Ám mivel ő lett a kvalifikációk legjobb svéd versenyzője, továbbjutásnak örülhetett. Bárány Márk ekkor is tisztes távolságból figyelte a nagyok tusakodását. Az alapverseny utolsó futamában került össze a két speedwolfos, házi csatájukat Magosi nyerte, aki harmadiként látta meg a kockás zászlót. 

A futamot Holder húzta be, aki így ugyancsak 13 pontot gyűjtött, emiatt különfutam döntött az elsőségről az ausztrál, Jensen és Lebedevs között. A ráadást és a GP-kvalifikációt Holder nyerte, Lebedevs motorozott be mögötte, a dán harmadikként végzett.

A magyarok közül Magosi Norbert lett a legjobb 5 pontot gyűjtve, Kovács Roland neve mellé 2 került, míg Bárány Márk és Füzesi Richárd nem szerzett pontot. 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában