Hasznos tudást hoztak haza

2023.02.23. 07:00

Megállták a helyüket a Villarreal akadémistái között a DVSC Labdarúgó Akadémia fiataljai

Gulácsi Bencéék a szakmai egyeztetések mellett a Villarreal–Barcelona meccset is megnézhették élőben.

Bakos Attila

A debreceni küldöttség egy kép erejéig összeállt a Villarreal CF két futballistájával: Kolozsi Gergő (balról), Balogh T. Márk, Juan Foyth, Horváth Zalán, Yeremy Pino és Gulácsi Bence

Forrás: DVSC-archív

A Debreceni VSC labdarúgócsapata tavaly októberben kötött együttműködési szerződést a Villarreal CF együttesével. A megállapodás értelmében három esztendőn keresztül évente három edző kilenc hónapot tölt a DVSC Labdarúgó Akadémián a „sárga tenger­alattjáró” szakmai stábjából. Emellett azonban debreceni szakembereknek és fiatal tehetséges futballistáknak is lehetősége van ellátogatni a spanyol élvonalbeli klubhoz tapasztalatot gyűjteni. 

Az első ilyen utazás nemrég zajlott le, a Loki részéről a DVSC LA két játékosa, Horváth Zalán és Balogh T. Márk, valamint Gulácsi Bence vezető elemző edző és Kolozsi Gergő tréner töltöttek el egy hetet a Villarreal vendégeként. A Spanyolországban gyűjtött élményekről Gulácsi Bence beszélt a Naplónak. 

 

Ez egy tanulmányút volt, aminek a keretein belül az ottani akadémián dolgozókkal egyeztettünk, és próbáltunk minél több tudást hazahozni magunkkal. A két fiú pedig a korosztályos csapatokkal tréningezett és edzőmeccseken vett részt, ők is betekintést nyerhettek abba, hogy milyen módszerekkel dolgoznak ott, és hogy milyen játékosok tagjai azoknak az együtteseknek 

 

– árulta el. 

Gulácsi Bence elmondta, hogy egy maximálisan professzionális, modern környezetbe érkeztek, ahol látszott, hogy mindenkinek megvan a maga dolga és szerepe. – Végig azt éreztük azokon, akikkel beszéltünk, hogy nagyon erős elköteleződésük van a klub iránt, annak egyfajta fogaskerekeik. Pontosan tudták, hogy mi a feladatuk, miben kell segíteniük a munkát, és hogyan lehetnek a leghasznosabbak – fogalmazott. 

A szakember kiemelte, hogy az ottani és a debreceni környezet között természetesen vannak kulturális különbségek. – Más a spanyol és a magyar szocializációs folyamat, ebből kifolyólag másképp gondolkodnak sok mindenről, nem ugyanaz a döntéshozatali mechanizmus, a miénktől részben eltérő szemlélet alapján dolgoznak – jegyezte meg. 

 

Gulácsi Bence úgy véli, hogy a két debreceni fiatal teljes mértékben megállta a helyét a Villarreal akadémistái között, a spanyol szakemberek felől is pozitív visszajelzéseket kaptak a srácokról. Balogh T. Márkot a sajátjánál magasabb korosztályban is kipróbálták edzéseken és meccseken is. Horváth Zalán is jó teljesítményt nyújtott a mérkőzéseken, illetve mind a ketten elvégeztek egy trükkös, ügyességi feladatsort, amelyen szép eredményeket értek el. 

 

Gulácsi Bencéék a szakmai fejlődésen kívül futball­élményekkel is gazdagodhattak a Spanyolországban eltöltött egy hét során. – Utánpótlásedző- és bajnoki mérkőzéseket láthattunk, a különböző felnőttligákban szereplő Villarreal CF első, második és harmadik számú csapatainak a meccsein és a női együttes egy összecsapásán vehettünk részt. Természetesen ezek közül kiemelkedett a Villarreal–Barcelona 0–1-re végződő La Liga-találkozó, magyarként ritkán láthatunk élőben ilyen minőségi futballt – vélekedett. 

A szakember a jövő kapcsán elárulta nekünk, tervben van, hogy az együttműködés részeként az idény végéig újabb hasonló küldöttség látogat majd el a DVSC LA partneréhez, hogy tanuljon és tapasztalatokat gyűjtsön. 

Bakos Attila 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában