Be nem tervezett költségek

2024.05.05. 11:31

Drágult a tetétleni idősotthon felújítása

Haon.hu

A kezdeti, tervezett költségek több millió forinttal növekedtek

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

A tervezettnél némileg drágábban készül el a tetétleni Idősek Otthonának energetikai korszerűsítése – derül ki az április 26-ai Közbeszerzési Értesítőből.

A Rákóczi utca. 1 szám alatti épület hagyományos falazott tégla szerkezetű, a földszint fölött monolit vasbeton födémmel kialakított. A meglévő műanyag tokszerkezetű fehér nyílászárók helyett, a mai kornak és előírásoknak megfelelő 3 rétegű hőszigetelő üvegezésű műanyag tokszerkezetű nyílászárókat építenek be (53 darabot). 

A kivitelező egy budapesti cég. A beruházás értéke a tervezett 29 millió 376 ezerről 36 millió 520 ezerr módosult.

A homlokzati falakra polisztirolhab hőszigetelést, a tűzgátlás miatti helyeken kőzetgyapot hőszigetelést, míg a lábazati falakra szintén polisztirolhab hőszigetelést  helyeznek el, kizárólag a már sérült, laza, elvált vakolati részek eltávolításával, új homlokzati vékonyvakolattal, hőszigetelő rendszerrel. A lábazati felületek barna színű, műgyantás gyöngykavics lábazati vakolattal készülnek. A tetőre napelemes rendszert telepítenek, polikristályos napelem panellel.

Nem várt problémák

Mint írják, a kivitelezés ideje alatt előre nem látható problémák merültek fel. Így a kiviteli terveken az emeleti falazat tömör szerkezettel volt feltüntetve, viszont a nyílászárók beépítése során lehetett a teljes szerkezetet megismerni.  A megbontást követően derült ki, hogy ez egy könnyűszerkezetes építmény deszkaborítással, és rajta EPS 5 centiméternyi hőszigeteléssel. Az ablakok körül tűzvédelmi okok miatt indokolt és szükséges a kőzetgyapot szigetelés, viszont nem létezik olyan műszaki megoldás, amivel azt a meglévő felületre minden előírásnak megfelelően fel lehetne helyezni, továbbá ebben a formában a tűzvédelmi elvárásoknak sem felelne meg. Így a felület hőszigetelése csak módosított műszaki tartalommal valósítható meg.

A módosítás egy másik oka, hogy a közbeszerzés lefolytatását követően a földszinti helyiségek funkciói megváltoztak. A funkcióváltás miatt szükségessé vált a projektet érintő műszaki tartalom módosítása is. Továbbá, a kivitelezés során műszakilag egyenértékű termékekkel való termékcsere is szükségessé vált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában