Jegyzet

2022.11.10. 13:19

Megérdemli-e Dzsudzsák Balázs a búcsúmeccset?

Görögország ellen 109-ik alkalommal öltheti magára a meggypiros szerelést a debreceni kapitány.

Forrás: MTI-archív

Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette idei utolsó válogatott keretét. A csapatban helyet kapott a DVSC 108-szoros válogatott játékosa, Dzsudzsák Balázs is. Az olasz tréner már korábban – Szalai Ádám utolsó, emlékezetes körítésű fellépése után – jelezte, ezt az örömöt a cívisvárosi kapitánynak is szeretné megadni. Balázs a görögök ellen debütált anno a magyar válogatottban, s mit hoz az élet? Szintén Görögország lesz az a nemzet, aki ellen csapatkapitányként utoljára vezetheti a Puskás Aréna gyepszőnyegére a „Sasokat” – így nevezte „Dzsudzsi” beszédei közben a nemzeti tizenegy játékosait –, s vélhetően érzelmes pillanatok elébe nézhetünk. 

Emlékszünk még arra, amikor fiatalként útnak indult a DVSC-ből egy nyírlugosi srác, akire sokan anno legyintettek, hogy az első szezon után jöhet is haza Eindhovenből, majd mindenkire rácáfolt, és remek éveket töltött a PSV-nél? Hamar közönségkedvenc lett, a mai napig jó emlékeket őriznek róla a holland óriásklub fanatikusai. 

Ezt követően Oroszországban, Törökországban, majd az Egyesült Arab Emírségekben is játszott, de egy dolgot nem lehet elvenni tőle: a magyar válogatottban minden egyes meccsen a maximumot hozta ki magából, s sokáig az egyetlen nemzetközileg is elismert labdarúgója volt szeretett hazánknak. 

Emlékszünk még arra, amikor Bukarestben „25-ről” bevette a román kaput, és újra hitet adott a magyar focinak? Esetleg arra, amikor Norvégia ellen olyan beszédet mondott a csapatnak, hogy azon a bizonyos 2015-ös novemberi napon nem lett volna olyan válogatott, aki megveri hazánk fiait? A 2016-os Európa-bajnokságon való szerepléséről nem is beszélve, amikor két gólt is szerzett a későbbi győztes Portugália ellen, s a világ valaha volt egyik legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo is annyit mondott neki meccs után, hogy „Szép munka!”. Vagy arra a pillanatra, amikor 2019-ben az új Puskás Aréna első mérkőzésén ő vezette ki kapitányként a gárdát Uruguay ellen? 

Igen, ezt mind Dzsudzsák Balázs érte el, aki mindig elsőként állt ki a nyilvánosság elé, a csapat nevében. A kiváló szélső többször is hangsúlyozta: első számú „klubja” a nemzeti együttes, így november 20-án, Görögország ellen véleményem szerint megérdemelten zárhatja le csodálatos, és sikeres válogatott pályafutását, melyben rengeteg olyan emlék van, ami generációm emlékezetében olyan mély nyomot hagyott, melyet sosem felejtünk. 

Orosz Krisztofer 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában