Aerobik

2022.06.21. 16:00

Ilyen eredményre senki sem számított

Kovács Juditék még mindig nem fogták fel teljesen, hogy mekkora sikert értek el.

Hegyi Dóra, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Szőllősi Panna és Kovács Judit

Forrás: Melogym-archív

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a magyar aerobik küldöttség minden idők legsikeresebb vb-szereplését produkálta Portugáliában, ahol három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Ebből a sikerből tevékenyen kivették a részüket a debreceni a Flex-HD SE versenyzői is: Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka és Szőllősi Panna.

Guimaresben ott volt edzőként és versenybíróként a Flex-HD szakembere Kovács Judit is, ő értékelt a Hajdú-bihari Naplónak. – Még mindig nem tudtuk igazán felfogni, hogy milyen eredményeket értünk el. Arra szerintem senki nem számított, hogy a team rankingen Magyarország aranyérmes lehet, hiszen ilyenre még soha nem volt példa korábban – mondta.

Igyekezett segíteni

A debreceni tréner arról is szót ejtett, hogy versenybíróként mennyi időt tölthet a tanítványaival. – Ilyenkor minimálisat, hiszen a szabályok sem engedik, hogy a hivatalos edzésen, vagy a melegítésnél ott tartózkodjak a sportolóink mellett. Nehéz ezt megélni, de igyekeztem minden tőlem telhető segítséget megadni nekik. Szerencsére egy helyen volt a szállásunk, tehát este az elemzéseket és a másnapi előkészületeket közösen végeztük – fogalmazott.

Kovács Judit elárulta, hogy minden résztvevő nemzetnek kötelező egy vagy két versenybírót delegálnia az eseményre. Az elődöntőben sorsolás alapján dől el, hogy ki milyen feladatot lát majd el. Amennyiben egy ország egysége bejut egy döntőbe, az adott versenyszámban már csak semleges bírók pontozhatják őket, a debreceni szakember is csak azon számok esetén kapott feladatot, amelyek esetében nem volt magyar érdekeltség.

Régóta tartó munka

A siker egyik alapja lehet, hogy ez a társaság évek óta együtt dolgozik. Az aerodance-csapat tagjai 2019 óta készülnek közösen, Szöllősi Pannáék a sportaerobik-csoporttal pedig már 2015 dolgoznak együtt. Időközben egyedül az élsporttal felhagyó Hegyi Dórát kellett pótolni, aki most a Nemzetközi Tornaszövetség versenyzői bizottságának a tagja, a világbajnokságon a superior zsűri munkáját segítette. 

– Hétköznap mindenki a saját klubjában edz, ahogy közeledik az adott verseny, úgy gyűlik össze egyre gyakrabban a csapat Budapesten. Az elmúlt két hónapban például ez már minden egyes hétvégét jelentette – mondta a debreceni edző, majd szót ejtett a közelgő, júliusi Világjátékokról is. – Ezt a világbajnokságot tekinthetjük egy óriási főpróbának is, innentől kezdve azon múlik az eredményesség, hogy mennyire tudjuk ezt a remek formát még 3 hétig megtartani. A versenyzők néhány napot pihenhetnek aztán a hétvégén már folytatódik a munka – jegyezte meg.

Kovács Judit elmondta, hogy vb-n elért nagy sikerek ellenére sincsen konkrét elvárás a csapattal szemben a Világjátékok kapcsán, ő azt szeretné, ha mindent megmutatnának, amit tudnak, aztán a bírók majd eldöntik, hogy az mire lesz elegendő. 

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában