Gyász

2022.01.04. 17:59

Megállt a debreceni szenior úszás szíve

Elhunyt dr. Rentka László, a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke.

Fotó: Rentka Ádám-archív

Szomorú hír érkezett szerkesztőségünkhöz, ahogy arról már beszámoltunk, hónapokon át tartó küzdelem után, méltósággal viselt betegségben életének 65. évében hétfőn elhunyt dr. Rentka László, a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke.

 

A többek között Hajós Alfréd-díjjal is kitüntetett kiváló úszó-edző szenior úszásban a legtöbb rajtot teljesítette, szám szerint több mint 1200-at. Országos bajnoki címei száma 144, mellette örökös magyar bajnok. Rentka László korábban hosszú éveken keresztül számolt be töretlen lelkesedéssel a Hajdú-bihari Naplónak a szenior úszók vállalásairól, eredményeiről.

 

Lapunknak lánya, dr. Rentka Anikó idézte fel édesapja emlékét: – Az úszás volt a szenvedélye, a szemészet a hivatása, és ezeken kívül számos hobbit űzött. Kedvelte a sci-fi regényeket, ő maga is írt fiatal korában több novellát. Emellett kiváló rajzos tehetsége volt, grafikái gyakran díszítették az edzéstervek margóját. A magyar úszósport legendás alakjává vált, amelyhez hozzájárult édesanyám és az egész család támogatása is. Húga, Éva lelkes társa volt a szenior úszóedzéseken és versenyeken. Édesapaként rendkívüli kapcsolatot tudhatott magáénak a gyermekeivel: Lászlóval, Ádámmal és velem. Nagy örömére Luca unokája születésével tavaly nagyapa lett. Továbbvisszük munkásságát, kedvteléseit és mindent, amit szeretett az életében – mondta Anikó.

 

A Debreceni Szenior Úszó Klub honlapjának szerkesztője, Miklós Attila így emlékszik vissza a kiváló sportemberre: – Nagyon jó ember volt, nem csak orvosként, tényleg mindenkin segíteni akart. Szívügye volt az elesettek és a betegek, a Bátor Tábor programért rengeteg hosszútávú versenyt szervezett, melyeken maga is részt vett. Mindig azt mondta, úgy állítsam össze a váltót, mindenki úszhasson legalább egy hosszt, hogy öröme legyen benne –  elevenítette fel.

 

Dr. Rentka László temetése január 22-én, szombaton 12:30-kor lesz a Debreceni köztemető 1. számú ravatalozójában.

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában