elismerést kapott

2021.10.15. 20:46

Madarászné dr. Mező Boglárkát is kitüntették

A díjak átadása után a kitüntetett sportolókat és sportszakembereket a miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadáson látta vendégül.

„Üdvözlet a bajnokoknak!” – köszöntötte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteken a tokiói olimpia és paralimpia érmeseit – köztük a paralimpiai női tőrcsapattal bronzérmet nyert Madarászné dr. Mező Boglárkát – és szakmai segítőiket a Parlament kupolatermében, ahol Áder János köztársasági elnökkel állami kitüntetésben részesítette az ötkarikás játékokról medállal hazatérő versenyzőket – számolt be a Nemzeti Sport. A kormányfő nyitóbeszédében elmondta, a magyar nyelv a bajnok szóval fején találja a szöget, mert a kifejezés eredetileg harcost jelent, olyan vitézekre használták, akik bátran léptek sorompóba, s onnan győztesként távoztak. A miniszterelnök kiemelte, az olimpikonok és paralimpikonok sikerükkel mindenkinek példát adnak kitartásból és küzdőképességből, amire szükség is van, mert Magyarország ma is embert próbáló feladatok előtt áll, csak akkor maradhatunk meg és lehetünk sikeresek, ha győzünk, ez a törvény.

Megjegyezte: mi, magyarok úgy szeretjük az olimpiákat és a sportágakat, ahogy vannak, ha a nők női számokban, a férfiak pedig férfiszámokban indulnak, és nem jó, ha a teljesítménynek járó figyelem és tisztelet helyét más, oda nem való üzenet foglalja el.

Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök a sport legnagyobb értékének azt nevezte, hogy képes kihozni a legjobbat az emberből, és a sportolók küldetése, hogy a legkiválóbbak legyenek, ezzel pedig bennünket is nagyobb teljesítményre késztethessenek, hogy a „kényelmes középszerűség kísértése” ne uralkodjon el rajtunk.

„Különösen nagyra becsüljük versenyzőinket, mert olyan országunk van, amelyet megfosztottak a természeti erőforrásai döntő hányadától, így mindenünk, amink van, egyéni teljesítmény és kőkemény munka eredménye” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad, mert nemzetek nélkül nincs olimpia, az olimpián a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és az ő nemzetének himnuszát játsszák. Bajnokaink mindannyiunkat büszkévé tesznek, emlékeztetnek, milyen jó érzés magyarnak lenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában