úszás

2020.11.23. 17:47

Újabb nagy siker kapujában a debreceni sportélet

Úszónemzet Program néven februártól elindulhat egy merőben új országos kezdeményezés, melyből Debrecen is kiveszi a részét.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

– Magyarország kormánya még 2014-ben hosszútávú nemzeti célként jelölte ki a mozgáshoz való hozzáférés javítását – fogalmazott a program létrejötte kapcsán Becsky András a Magyar Úszó Szövetség általános alelnöke a Hajdú-bihari Naplónak.

Azon belül az egyik kiemelt témakör, hogy legyen minél szélesebb körben kötelező az úszás oktatása, mely egy életmentő mozgásforma. Országosan négy helyszín (Debrecen, Tokaj, Mór, valamint Budapest XXII. kerülete) néhány óvodai nagycsoportja illetve általános iskoláik alsó tagozatosainak nagy része kezdi el az úszás tanulását jövő év februárjában.

„A végső cél a programban 140 ezer óvodás és 260 ezer iskolás beintegrálása lenne, melyhez szükség volna több mint 3500 oktatóra. Jelenleg 132 uszoda felel meg a követelményeknek az országban, ehhez is még kellene 38 létesítmény.”

Ebből is látszik, hogy nagy körültekintés előzte, előzi meg a program kezdetét, vár ránk feladat bőven, de hálás dolgok ezek – fogalmazott a számokat illetően Becsky András.

A koronavírus-járvány nyilvánvalóan az úszókra is kihatással volt, sok mindent felborított a sportágban a kialakult helyzet. – Igyekszünk a fejünket a víz és a hullámok fölött tartani. Sok versenyt el kellett halasztani, sőt tavasszal az uszodát is be kellett zárni. Minden nehezítő körülmény ellenére bizakodó vagyok, s a sportolóinkban is próbáljuk fenntartani a motivációt a szakvezetőkkel együtt. Annak viszont kimondottan örülök, hogy nincs nagy lemorzsolódás Debrecenben az úszóknál – fejezte be némi örömhírrel mondandóját a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában