hagyomány

2020.11.12. 17:14

A fia már a nyomdokaiban jár, rallyautóba pattant

Lek László, a hajdúsámsoni rallycrossversenyző szerint nem az eredmény számít, hanem maga a verseny megélése.

Fotó: Dandé Melinda

László egy gyermek édesapja, aki párjával éli mindennapjait Hajdúsámsonban. Fő tevékenysége a villanyszerelés, de emellett az életét a rallycross egészíti ki. Eleinte csak néző volt a megmérettetéseken, akkor még újdonság volt számára, ha utasként beülhetett egy-egy versenyző mellé. 2015-ben viszont aktívan elkezdte ezt a sportot, saját magának versenyautót épített, amellyel már az első versenyén el is hozta az első helyezést kategóriájában. Attól az évtől kezdve, a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghirdetett futamokra, ahogy csak tud, nevez. Így évente több mint 12 megmérettetésen vesz részt.

Máriapócs a fő verseny

– Ez az a sport, ami teljesen kikapcsol és feltölt. Nem az eredmény számít, hanem maga az érzés – emeli ki a beszélgetésben Laci. Számos futamot tud már maga mögött – Kunmadaras, KZ-Invest Kupa, Máriapócs, Kecskemét, Szeghalom – a versenyző, rengeteg eredménnyel, amelyek döntő többségében első helyezések és kupasorozatok. Kategóriája a felnőtt 1600-2000 köbcentiméter, két kerék meghajtás. Autóit saját maga építi, tartja karban és készíti fel a versenyekre.

– Az öt év alatt sokat erősödött a technikám. Azt érzem, már vagyok ellenfél a versenyeken. Máriapócson sok szlovák van, szinte verhetetlenek. Amikor pedig egy-két előfutamban sikerül előttük célba érni, na, azért a pillanatért érdemes élni, és azért, hogy magyarként érek be – meséli. Az évek során egy veszélyes helyzete volt a Tura Ringen, kiégett az autója menet közben, de lélekjelenlétének és a közönségnek köszönhetően időben kiszállt, nem lett nagyobb baj. A máriapócsi versenyek a legkedvesebbek számára. Ennél a versenysorozatnál tett ígéretet édesanyjának, aki már sajnos nincs közöttük, hogy lesz még ott dobogós. Azóta versenyeiben ez motiválja, hogy küzdeni kell, menni előre.

László mindazon családoknak ajánlja a rallycrossversenyeket, akik a rohanó hétköznapokat élik, hiszen ilyenkor egy-két napot együtt lehet tölteni, csak a szeretteikkel foglalkozni. Kisfia, a 10 éves Lacika már édesapja nyomdokaiba lépett. Autókat szerel és már futamokon vesz részt. Amatőr zárt pályán a gyerekek is versenyezhetnek szülői felügyelettel. Lacika az idén megrendezett Nyírturai Rallycrosson junior kategóriában elhozta az első helyet. László elmondása szerint az efféle sport kortalan. Ameddig csak lehet és tud, versenyezni fog. Célja, hogy amatőr kategóriából profi kategóriába kerüljön, nemzetközi versenyekre is eljusson. Már ezen az úton jár. – Számomra a közönség szeretete, az, hogy amikor megnyerek egy futamot, értem állnak fel és tapsolnak, az leírhatatlan – vallja a sportember.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában