Vívás

2020.10.21. 09:00

Nem könnyíti meg a pandémia a vívólány karrierjét

Battai Sugár már a felnőtt válogatott tagja, ám a vírus miatt minden világversenyről lemarad.

Fotó: FIE / BIZZI Team

Nyolc évvel ezelőtt kezdett el vívni, mára a város legkiemelkedőbb tehetségeinek egyikeként tartják számon a tizenhét éves Battai Sugárt. A Interfencing Debrecen SC vívója hosszú kihagyás után tért vissza a pástra, és ott folytatná, ahol márciusban abbahagyta. A jelenlegi helyzetről és a karrierje fontosabb pontjairól a vívó és edzője, Dávid László beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

Fotó: FIE / BIZZI Team

Hatalmas ígéret

Battai Sugár 2012 óta dolgozik együtt Dávid László vívóedzővel, akivel nemcsak megismerte a sportágat, de hamar a siker útjára is lépett. – Sugár nálam kezdett el vívni, azóta pedig egyéniben kétszer nyert junior, egyszer kadet, és egyszer újonc magyar bajnokságot. Csapatban egy serdülő magyar bajnoki címe van, illetve világversenyeken junior-világbajnok, egyszeres junior Európa-bajnok, és kétszeres kadet Európa-bajnok lett. Az aranyérmeken kívül szinte minden szegmensben vannak ezüst- és bronzérmei is, így hatalmas jövő állhat előtte – emelte ki Dávid László, aki hamar felismerte a fiatal lányban rejlő tehetséget. – Már az elején látszott, hogy nagyon jó a formaérzéke a vívósporthoz. Két évvel a kezdés után a versenyzésbe is belevágott, ahol kiderült, érti is a vívást, sőt, azonnal győzedelmeskedni tudott a korosztályos megmérettetésen. Azóta folyamatosan felfelé ível a karrierje, és jelenleg – tizenhét évesen – a felnőtt válogatott tagja, akikkel világkupán első debreceni vívóként szerzett érmet. Sajnos a kadet-junior világbajnokságot, a felnőtt Európa-bajnokságot, illetve az olimpiát is elhalasztották, így – bár úgy nézett ki, ezek közül mindegyiken indulhat – Sugár végül hosszú időre nagy torna nélkül maradt a pandémia miatt. Hét hónap kiesés után nemrég tért vissza, kis lemaradással a társaihoz képest. Ráadásul október elsejétől már nem azokkal a feltételekkel rendelkezünk, mint korábban, ugyanis az Irinyi termében a szigorítások miatt nem gyakorolhatunk. Az Ifjúsági Ház fogadott be minket, akiknek ezért nagyon hálásak vagyunk, azonban így nem szabványméreten tréningezhetünk. Amíg nem derül ki, mikor lesznek újra nemzetközi versenyek, a felkészülést sem tudjuk beidőzíteni, ez pedig mind-mind visszaveti a sportolóink, így Sugár teljesítményét is – foglalta össze a tréner.

Fotó: FIE / BIZZI Team

Hátráltató tényezők

A terem mellett edzőjét is hetekre elveszítette Battai Sugár a koronavírus miatt. A fiatal sportoló a junior Magyar Kupán bronzéremmel tért vissza a hétvégén. – Hosszú idő után versenyezhettem újra, hét hónap kihagyást követően még pontatlanságok jellemezték az asszóimat. Ettől függetlenül élveztem, hogy végre újra pástra léphetek, a tréneremmel közös edzések hiánya azonban érződött. Remélhetőleg rövidesen visszatérhetünk a termünkbe, újra lesznek nemzetközi versenyek, és a nagy tornákat is megrendezik majd, amelyek közül a világbajnokságot várom leginkább – emelte ki a vívó.

HBN

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában