Sportlövészet

2020.10.20. 18:59

Négy országos bajnoki címet lőttek a debreceniek

A speciális felkészülés ellenére remekeltek a DLSE ifjú mesterlövészei.

Fotó: Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület

A nyíregyházi városi stadionban rendezték meg a Target Sprint országos bajnokságot. Az október harmadikán lezajlott megmérettetésen remekül szerepeltek a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület versenyzői, ugyanis a több mint 200 fős mezőnyben 4 országos bajnoki címet és több dobogós helyezést értek el.

A látványos verseny során 400 méter futást követően 5 lövést kellett leadni egy bukó célpontra, majd újabb futások és lövések következtek. Összesen 3x400 méter volt a táv, és 2x5 lövés várt a versenyzőkre.

Négyütemű fekvőtámaszokkal

– Még annyira friss ez az ágazat, hogy tavaly tartották belőle az első diákolimpiát – ismertette a Hajdú-bihari Napló olvasóinak Pető László, a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület (DLSE) vezetője. – A mostani ob-t a Magyar Sportlövők Szövetsége rendezte Nyíregyházán. Nekünk nem ez az elsődleges számunk, hanem a pisztolyozás, de a fiatalok annyira ügyesek ebben is – eleve érdemes puskával elkezdeni a sportlövészetet –, hogy elindultunk, pedig nekünk nincs 400 méteres futókörünk, mint egy atlétikai pályán. Így ketté kellett szedni a felkészülést: az atlétikai pályán futottunk, a lőtéren pedig úgy helyettesítettük a futást, hogy bemelegítés után másfél perces négyütemű fekvőtámaszokkal nyomtuk fel a pulzust, úgy kellett berobbanni a lőállásba, és célozni – ismertette a szakember.

Kell az izomzat

A DLSE-nél azért preferálják a target sprintet, mert remek demonstrációs anyag ahhoz, hogy bemutassák a lövészet nem „csak” egy unalmas, egy helyben állós sportág, hanem kell bele fizikum is.

– Itt látványosan kijön, ha valakinek nincs megfelelő izomzata, tüdeje és vérkeringése, mert az nem fog megfelelő eredményt elérni. Az eredmények azt mutatják, hogy egész sokat tudtunk kihozni ebből, mert lett egyéni- és csapat országos bajnokunk, valamint dobogósaink is, nagyon büszke vagyok a versenyzőinkre – mondta el Pető László.

MSZ

Eredmények

Egyéni

  • Junior, vegyes: 1. Busi Bálint, 2. Rádai Soma, 3. Tóth Balázs
  • Pisztoly, open: 1. Rádai Soma, 2. Busi Bálint
  • Serdülő fiú, vegyes: 3. Tóth Balázs
  • Serdülő fiú, puska: 3. Tóth Balázs
  • Csapat

  • Junior, vegyes: 1. DLSE (Busi Bálint, Rádai Soma, Tóth Balázs)
  • Serdülő fiú, vegyes: 1. DLSE (Tóth Balázs, Lengyel Károly, Pető László)
  • Serdülő fiú, puska: 2. DLSE (Tóth Balázs, Lengyel Károly, Pető László)
  • Borítókép: Első helyen végzett a Busi Bálint, Rádai Soma és Tóth Balázs alkotta csapat

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában